Interview met RTL Nieuws

De dood regeert in Erp: uitvaartverzorger Mariska doet wat ze kan

Door een corona-uitbraak was de dood ineens overal in het Brabantse dorp Erp. Mariska van Vliet (45) verzorgt er de uitvaarten. "Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. De telefoontjes bleven maar komen."

 

Niemand had dit verwacht

"De dood was ineens een soort olievlek", vertelt ze aan RTL Nieuws. Die olievlek ontstond – weten we nu, achteraf gezien – ruim vijf weken geleden tijdens carnaval. Mariska zat op dat moment op Texel met haar twee dochters en haar man. Even een paar dagen ertussen uit, het was krokusvakantie. Daar kregen ze te horen dat in Duitsland corona was geconstateerd. 'Oeh, ja, dan komt het vast ook wel naar Nederland', had ze nog tegen haar man gezegd. 'Waar zou het dan als eerste zijn?'

Dat werd Tilburg. En zo kwam het coronavirus steeds dichter naar de plek waar Mariska al jaren woont en werkt. "Ik had nooit kunnen bedenken dat dit zou gebeuren. Niemand." En nog een keer herhaalt ze: "Echt niemand."

Hoeveel doden er precies zijn in Erp, en in de gemeente Meierijstad waar Erp onder valt, is niet bekend. Maar Meierijstad ligt in het epicentrum van de uitbraak. Het is een van de hardst getroffen gemeentes in Nederland. 

Roodgloeiend

Sinds vorige week staat de telefoon van Mariska roodgloeiend. Allemaal dorpsgenoten aan de lijn, of Mariska hen kon helpen met de uitvaart van hun vader. Moeder. Opa. Oma. Broer. Zus. Oom. Tante. Mensen die Mariska kent, soms best goed, soms zijdelings. Mensen die ze bij de bakker weleens zag, op het schoolplein, in de straat, op de sportvereniging, bij de kerk. Zoals dat gaat in een hecht dorp.

"Het was bizar. En nog steeds is het bizar en word ik gebeld. Normaal doe ik twee uitvaarten per week, maar de afgelopen weken wel vijf of zes. Het overgrote deel is overleden aan corona."

Er belden ook families die wisten: het staat binnenkort te gebeuren. Die wilden alvast zeker weten dat ze bij Mariska terecht konden.

Soms een 'nee'

"Ik kan niet alle families helpen, het zijn er te veel. Ik moet soms ook 'nee' zeggen. Dat doet me echt zeer."

"Het was heel hectisch. Vooral in het begin had ik de hele tijd het gevoel dat ik niet goed wist waar ik aan toe was. De maatregelen volgden elkaar zo snel op, en ze hadden telkens grote consequenties voor de families."

 

Een heleboel vragen

Mariska kreeg vragen. 'Wat voor locatie past bij het aantal genodigden?' 'Heeft het überhaupt wel zin om mensen uit te nodigen?'

"Dat vond ik lastig. Normaal ben ik een baken van rust en zekerheid, nu zat ik zélf in onzekerheid en was ik afhankelijk van wat het RIVM besloot." Wat mag wel en wat mag niet?

Nu is het duidelijk. Dertig mensen maximaal, 1,5 meter afstand minimaal. "Vooral geen fysiek contact is moeilijk", zegt Mariska. Ze weet nog dat ze dat voor het eerst hoorde, en dacht: begrijpelijk, maar: hóé dan? "In een supermarkt of op straat: prima. Maar tijdens een uitvaart? Dat je je geliefden ziet breken bij een graf, maar diegene niet kan vastpakken? Toekijken en niet kunnen knuffelen? Ga er maar aan staan."

Flexibel

Toch, zo ziet ze, is de mens flexibel. "Kijk, de omstandigheden zijn verdrietig. Ze doen de mensen die iemand verliezen dubbel zo veel pijn. Maar mensen weten nu waar ze aan toe zijn en berusten zich erin. Doordat Erp zo hard getroffen is, weten we waar we met z'n allen mee te maken hebben." Neemt niet weg dat families voor lastige keuzes komen te staan: wie wel uitnodigen en wie niet? "Er was laatst een familie die dertig man had uitgenodigd, maar uiteindelijk waren er maar vijftien gekomen. Mensen bleven toch weg uit angst voor besmetting. Met je verstand begrijp je dat, maar in je hart voel je het natuurlijk anders."

 

'Hij verdient zo veel meer'

Ze zeggen soms ook tegen Mariska: 'Hij verdient zo veel meer'. "Dan zeg ik dat ik dat snap. Want echt: ik snap het zo goed. Maar ik zeg dan ook dat we er evenveel liefde in stoppen. Ik doe geen concessies aan de inhoud van de dienst, of er nu 300 man zitten of 30. De overledene verdient diezelfde onverdeelde, liefdevolle aandacht, corona of niet. Dát is mijn werk. En daar houd ik me aan vast, aan die leidraad."

Het maakt dat de sfeer volgens haar niet heel veel anders is dan een uitvaart in 'normale tijden'. "Mensen denken vaak: hoe meer mensen, hoe meer warmte, maar dat is niet zo. Die kleinere uitvaarten die ik nu begeleid, zijn juist heel intiem. Liefdevol."
 

Staan we daar straks, met 15 man

Zo had ze vorige week een oudere man die was overleden. Een koeienboer, die van de natuur hield. Hij zou eigenlijk een groots afscheid krijgen in de kerk, meer dan honderd genodigden, maar dat kon niet door de aangescherpte regels. "Die familie voelde aan alles: staan we daar straks, in een lege kerk, voor het afscheid van 'ons pap', met slechts vijftien man."

Dus Mariska ging denken. Graven in haar geheugen. Ze herinnerde zich ineens een koeienboer die haar een keer zijn perceel, in een bos, aanbood voor uitvaarten. Schot in de roos. "Het was indrukwekkend. Vooraan het bos stond een koets waarmee de kist werd vervoerd, aan de overkant van de vijver op het perceel stond een trombonist die begon met spelen toen de koets aankwam."
 

Gek gezicht

"De familie vertelde verhalen – zelfs de weduwe die achterbleef lukte het om te spreken. Achteraf zeiden ze dat ze meer durfden te vertellen omdat er zo weinig mensen waren. En dat ze dit in andere tijden nooit zo hadden gedaan." Mariska zegt het wel een paar keer: deze zware tijden maken ook iets moois in mensen los. Ook zonder knuffels – hoewel dat nog steeds een gek gezicht blijft, condoleren zonder hand of omhelzing.

"We creëren nu met z'n allen tijdelijk een andere manier van afscheid nemen", zegt ze. Zo wordt de rouwkaart die normaal naar alle genodigden wordt gestuurd met een tijd, datum en plek, in deze tijden een herinneringskaart. Met meerdere pagina's, heel veel foto's, teksten.
 

Dorpsgenoten vechten voor hun leven

Wat het met háár doet, als mens, daar kan Mariska nog geen antwoord op geven. "Ik word erdoor geraakt, want je weet ook dat er nog steeds veel mensen om je heen ziek zijn. Dorpsgenoten van wie je weet: die vechten voor hun leven."

"Maar ik heb aan de andere kant niet heel uitgebreid de tijd gehad om te denken: in wat voor een wereld leven we nu. Ik ben aan het rennen, en ondertussen probeer ik zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen. Op tijd even aandacht voor mijn kinderen, mijn man, op tijd naar buiten, wandelen, en ook: afstand houden." Ze heeft een collega ingeschakeld die haar helpt en een gespecialiseerd bedrijf dat overledenen verzorgt. "Dat moet altijd natuurlijk al met grote zorg gebeuren, maar nu extra." Mensen zijn enkele uren tot een dag na hun overlijden nog besmettelijk.

 

Jeetje, nu moet ik gaan skypen

Het zijn lastige dingen om het met mensen over te hebben. Vooral nu contact met de families uitsluitend achter de laptop plaatsvindt. Bij mensen die iemand zijn verloren aan corona, is het besmettingsgevaar groot. Sommigen zijn zelfs zelf ook ziek.

"Ik dacht eerst: jeetje, dan moet ik gaan skypen met mensen die net iemand zijn verloren, en soms zelf ook nog eens aan corona."

Ze geeft toe: ze was bang dat ze geen contact kon maken met de mensen. "Je kan niet bij iemand aan tafel gaan zitten, hand op de schouder, iemand even aankijken."

Tranen via de webcam

Maar toch lukt het haar – en de mensen aan de andere kant van de webcam – om een warm gesprek te krijgen. "Er vallen ook gewoon via Skype tranen. En mensen zijn naderhand dankbaar. Dat zegt voor mij genoeg."

Wat ze ook ziet gebeuren, en wat haar elke keer weer kippenvel bezorgt, zelfs in de lentezon die zich zo vaak laat zien: hoe Erp meeleeft. "Dat is onvoorstelbaar. Families krijgen veel meer kaartjes dan normaal, de bloemist in het dorp loopt over van het werk." Er worden online condoleanceregisters opgericht – die binnen een mum van tijd uitblinken in liefde en warmte. Erehagen zijn ineens in dit Brabantse dorp immens populair, 'om het zo maar even te zeggen'.
 

Daadkracht

"De mensen hier voelen zich zó onmachtig." Maar die onmacht, zo zag Mariska, is wel overgegaan in daadkracht.

Zodra een overledene in een rouwauto naar de laatste rustplaats wordt gebracht, schuifelen een stuk of tien, twintig Erpenaren naar buiten. Ze gaan in stilte langs de kant van de weg staan, keurig op afstand van de ander – dat zit er bij iedereen al helemaal ingeprent – en nemen zo afscheid van de dorpsgenoten die hen ontvallen zijn. Met een afstand, maar niet afstandelijk.

"Zo doet Erp dat", besluit Mariska zacht. "Ja. Zo doen we dat."

 

Lees meer »

Winterwandeling op zondag 26 januari

Er is binnenkort opnieuw een wandeling voor iedereen die een dierbare verloren heeft, ditmaal de winterwandeling. Deze is op zondag 26 januari. Samenkomst is om 09.30 uur op het terras voor De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp. Deelname is gratis.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt. Vier keer per jaar is er een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.

Ook in 2020 zijn er vier nieuwe wandelingen gepland. De eerste daarvan is de winterwandeling op zondag 26 januari a.s. Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkske' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Samenkomst is om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27.

Je bent van harte welkom!

Lees meer »

Dementievriendelijke Uitvaartverzorger

Afgelopen week heb ik de training afgerond en vanaf nu ben ik gecertificeerd Dementievriendelijke Uitvaartverzorger.

Dementie verandert het leven en gedrag van mensen enorm, van de mensen met dementie én van de mensen om hen heen. Elke dag komen er in Nederland 33 mensen met dementie bij.

Als iemand met dementie een dierbare verliest, is dat voor hem of haar heel ingrijpend. Het maakt de mensen in hun nabije omgeving vaak onzeker en het roept veel vragen op: hoe kun je iemand met dementie het beste afscheid laten nemen? Kan iemand eigenlijk wel bij de afscheidsdienst zijn? Wat doet zo'n groot verlies met iemand met dementie, met alle indrukken en gevoelens die daarbij horen?

Als uitvaartverzorger wil ik hierin graag iets kunnen betekenen. Ik ondersteun de familie bij vragen die zij hierover hebben en samen kunnen we het familielid met dementie zo goed mogelijk bij het afscheid betrekken.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Bel mij op 0413-32 25 27 of 06-5499 0577 of stuur een mail naar mariska@mariskavanvliet.nl.

Lees meer »

Loving Memories herinneringsconcert 2019

Op zondag 17 november om 19.00 uur organiseer ik voor de tweede keer een bijzonder herinneringsconcert in de kerk van Keldonk, genaamd Loving Memories. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Met Loving Memories creëren we een moment om samen met anderen even stil te staan. Het is een concert met mooie luisterliedjes en ruimte voor persoonlijke gedachten en herinneringen. Een liefdevolle avond vol troost en warmte. De muzikale invulling is onder meer in handen van zangeres Simone Slegers en harpiste Renske de Leuw. Ook zijn er enkele bijzondere gastoptredens.

We beginnen het concertmet een speciaal lied, waarbij het mogelijk is dat we de naam noemen van je dierbare(n). Er zal daarbij voor ieder van hen een kaars worden ontstoken. Na afloop, dat zal zijn rond half negen, staat er een kopje koffie of thee klaar om samen nog wat na te praten.

Aanmelden

Wanneer je het concert graag wil bijwonen, kun je een mailtje sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of mij even bellen of een berichtje sturen op nummer 06-54990577. Ik hoor dan graag met hoeveel personen we je mogen verwachten en of je het op prijs stelt als we de naam van je dierbare(n) noemen. Ook je familieleden en vrienden zijn van harte welkom!

Lees meer »

Herfstwandeling op zondag 6 oktober

Er is binnenkort opnieuw een wandeling voor iedereen die een dierbare verloren heeft. Deze is op zondag 6 oktober. Samenkomst is om 09.30 uur op het terras voor De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp. Deelname is gratis.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt. Vier keer per jaar is er een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.

Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkske' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Op zondag 6 oktober a.s. is de herfstwandeling. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27. Je bent van harte welkom!

Lees meer »

Bereikbaarheid i.v.m. storing KPN

UPDATE: de storing is weer voorbij!
Omdat niet zeker is dat het netwerk voldoende stabiel is,  laat ik dit bericht nog even staan. Op onderstaande manieren ben ik indien nodig ook bereikbaar.

Vanwege de grote regionale storing bij KPN ben ik op dit moment niet bereikbaar op de gebruikelijke telefoonnummers. Je kunt mij tijdelijk bereiken op telefoonnummer 0413-210086.  Ook kun je mij bereiken via WhatsApp (via bericht of bellen) op telefoonnummer 06-5499 0577 of via de mail op mariska@mariskavanvliet.nl.

Excuses voor het ongemak, hopelijk is de storing snel verholpen.

Lees meer »

Zomerwandeling op zondag 30 juni

Op zondag 30 juni organiseer ik een wandeling in de bossen van het Hurkske, voor iedereen die een dierbare mist. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp. Deelname is gratis.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt. Vier keer per jaar organiseer ik een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.

Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkse' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Op zondag 30 juni a.s. is de zomerwandeling. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27.

Lees meer »

Komende zondag is de lentewandeling

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt.

Vier keer per jaar organiseer ik een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.

Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkse' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Komende zondag op 7 april is de lentewandeling. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27.

Als je geen vervoer hebt, kun je dit laten weten. Ik probeer dan te regelen dat je met iemand mee kunt rijden.

Je bent van harte welkom!

Lees meer »

WINTERWANDELING, voor iedereen die iemand mist

Er is binnenkort opnieuw een wandeling voor iedereen die een dierbare verloren heeft. Deze is op zondag 27 januari. Samenkomst is om 09.30 uur op het terras voor De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp. Deelname is gratis.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt. Vier keer per jaar is er een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.

Ook in 2019 zijn er vier nieuwe wandelingen gepland. De eerste daarvan is de winterwandeling op zondag 27 januari a.s. Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkske' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Samenkomst is om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27. Je bent van harte welkom!

Lees meer »

Herinneringsconcert Loving Memories

VANWEGE DE ENORME BELANGSTELLING IS HET CONCERT VOLGEBOEKT...

Op zondag 18 november om 19.00 uur organiseer ik een bijzonder herinneringsconcert in de kerk van Keldonk, genaamd Loving Memories. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Met Loving Memories creëren we een moment om samen met anderen even stil te staan. Het is een concert met mooie luisterliedjes en ruimte voor persoonlijke gedachten en herinneringen. Een liefdevolle avond vol troost en warmte. De muzikale invulling is onder meer in handen van zangeres Simone Slegers en harpiste Renske de Leuw. Ook zijn er enkele bijzondere gastoptredens.

We sluiten het concert af met een speciaal lied, waarbij het mogelijk is dat we de naam noemen van je dierbare(n). Er zal daarbij voor ieder van hen een kaars worden ontstoken. Na afloop, dat zal zijn rond half negen, staat er een kopje koffie of thee klaar om samen nog wat na te praten.

Aanmelden

Wanneer je het concert graag wil bijwonen, kun je een mailtje sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of mij even bellen of een berichtje sturen op nummer 06-54990577. Ik hoor dan graag met hoeveel personen we je mogen verwachten en of je het op prijs stelt als we de naam van je dierbare(n) noemen. Ook je familieleden en vrienden zijn van harte welkom!

Lees meer »

Herfstwandeling op zondag 7 oktober

Op zondag 7 oktober is alweer de vierde wandeling van dit jaar in de bossen van het Hurkske, voor iedereen die een dierbare mist. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp. Deelname is gratis.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt. Vier keer per jaar organiseer ik een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.

Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkse' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Op zondag 1 juli a.s. is de zomerwandeling. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27.

Je bent van harte welkom!

Lees meer »

Fijn samen gewandeld tijdens de zomerwandeling

Afgelopen zondag was alweer de derde wandeling in onze jaarlijkse serie seizoenswandelingen. Zoals elke keer verzamelden we op het terras voor De Boswachter in Erp. De stralende zon aan de hemel zorgde ervoor dat het een echte zomerwandeling werd. Maar het was heerlijk om onder de schaduw van de bomen in het bos te lopen. De groep was even gevarieerd als altijd: mannen en vrouwen van alle leeftijden zochten elkaar op om hun verlieservaringen met elkaar te delen. Vandaag hadden we zelfs een hele jonge dame in ons midden van 2,5 jaar. Gelukkig voelt iedereen zich welkom om zich bij ons aan te sluiten!

De wandeling van ongeveer een uurtje bracht ons opnieuw bij de mooie, rustige plekjes in de bossen van Het Hurkske. Halverwege heeft Mariska een gedicht voorgedragen. Vanwege onze jongste wandelaar was dat dit keer het gedicht 'Lieve Hemel' van Margreet Jansen uit haar prachtige bundel 'Ik mis je in alle kleuren'. 

Na terugkomst bij De Boswachter stond er koffie en thee klaar voor onze wandelaars. Hier hebben we ter afsluiting de namen van onze dierbare overledenen in het hart van papieren waterlelies geschreven. Vervolgens hebben we de blaadjes van de waterlelies dichtgevouwen. Door deze gevouwen waterlelies in het water te leggen vouwden ze vanzelf open en kwamen de namen te voorschijn. Een mooi klein ritueel om mee af te sluiten. Het was wederom een fijne bijeenkomst.

Wil je ook graag een keer met ons meewandelen? Je bent van harte welkom bij de Herfstwandeling op zondag 7 oktober. Meer informatie vind je te zijner tijd op deze website.

Lees meer »

Zomerwandeling op zondag 1 juli

Op zondag 1 juli organiseer ik een wandeling in de bossen van het Hurkske, voor iedereen die een dierbare mist. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp. Deelname is gratis.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt. Vier keer per jaar organiseer ik een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.

Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkse' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Op zondag 1 juli a.s. is de zomerwandeling. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27.

Wegwerkzaamheden Gemertsedijk

Er zijn sinds enkele weken wegwerkzaamheden aan de Gemertsedijk. Daardoor lijkt De Boswachter even wat minder goed bereikbaar. Goed om te weten: De weg is zover klaar dat deze in het weekend gebruikt kan worden. Je hoeft de omleidingsroute dus niet (meer) te volgen. Twijfel je, dan kan de omleiding via de Meerbosweg nog steeds gevolgd worden. Met de fiets is De Boswachter wel op de gebruikelijke manier te bereiken.

Als je geen vervoer hebt, kun je dit laten weten. Ik probeer dan te regelen dat je met iemand mee kunt rijden. Je bent van harte welkom!

Lees meer »

Lentewandeling op zondag 15 april

Op zondag 15 april organiseer ik een wandeling in de bossen van het Hurkske, voor iedereen die een dierbare mist. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp. Deelname is gratis.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt. Vier keer per jaar organiseer ik een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.

Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkse' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Op zondag 15 april a.s. is de lentewandeling. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27.

Als je geen vervoer hebt, kun je dit laten weten. Ik probeer dan te regelen dat je met iemand mee kunt rijden. Je bent van harte welkom!

Lees meer »

Winterwandeling op zondag 25 februari

Op zondag 25 februari organiseer ik een wandeling in de bossen van het Hurkske, voor iedereen die een dierbare mist. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp. Deelname is gratis.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder veel te zeggen weten wat je voelt en bedoelt.

Vier keer per jaar organiseer ik een wandeling, voor iedereen die een dierbare verloren heeft. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling.
 
Tijdens de wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkse' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.
 
Op zondag 25 februari a.s. is de winterwandeling. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp. Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27.
 
Als je geen vervoer hebt, kun je dit laten weten. Ik probeer dan te regelen dat je met iemand mee kunt rijden. Je bent van harte welkom!
Lees meer »

Nieuwe blog 'De uitvaartverzekering: mag ik zelf een uitvaartverzorger kiezen?

Mijn nieuwe blog is uit! Deze keer over de vrije keuze van de uitvaartverzorger.

Je bent altijd vrij om zelf een uitvaartverzorger uit te kiezen, dus óók wanneer je een uitvaartverzekering hebt, bijvoorbeeld bij Dela, Monuta of Yarden. Voor veel mensen een onbekend gegeven. Ik geef er graag uitleg over in mijn nieuwe blog. Je kunt de column hier lezen: Blog 'De uitvaartverzekering: mag ik zelf een uitvaartverzorger kiezen?'

Wil je meer informatie of uitleg over de uitvaartverzekering? Ik ga er graag met je over in gesprek. Neem gerust contact met mij op.

Lees meer »

Zomerwandeling op zondag 9 juli

Samen met Agnes van Wijk organiseer ik op zondag 9 juli a.s. voor de tweede keer een wandeling voor iedereen die een dierbare verloren heeft. Samenkomst om 09.30 uur bij De Boswachter in Erp.

Herkenning, het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan, mensen die jouw verdriet begrijpen, die ook zonder iets te zeggen weten wat je voelt en bedoelt.

Tijdens een wandeling van ongeveer een uur door de bossen van 'Het Hurkse' kunnen herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar worden gedeeld. Op de achtergrond zingt een vogel zijn lied.

Er zijn vier wandelingen per jaar. In ieder seizoen is er een nieuwe wandeling. Een wandeling waarbij je jezelf kan en mag zijn, waar je zonder enige belemmering jouw verhaal kunt delen. Maar ook een wandeling waarbij je gewoon even stil mag zijn.

Deelname aan de wandeling is gratis, zo ook het eerste kopje koffie of thee na afloop bij 'De Boswachter'. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Je kunt een mail sturen naar mariska@mariskavanvliet.nl of bellen naar 0413-32 25 27.

Als je geen vervoer hebt, kun je dit laten weten. Wij proberen dan te regelen dat je met iemand mee kunt rijden.

Lees meer »

Wensenboekje klaar!

Deze week is mijn nieuwe wensenboekje klaar. Een boekje waarin je je wensen en idee├źn over je uitvaart kunt opschrijven en bewaren.

Steeds meer mensen denken na over de invulling van hun uitvaart. Gelukkig maar, want het kan je nabestaanden veel rust geven wanneer zij weten wat jouw wensen zijn. Daarvoor heb ik een boekje gemaakt: 'Mijn wensen voor mijn afscheid'. Dit boekje helpt om je gedachten en ideeën over je uitvaart vorm te geven, maar het helpt ook om je wensen met je partner of je kinderen bespreekbaar te maken: wil je begraven worden, of liever gecremeerd? Hoe mag je afscheidsdienst eruit komen te zien? Welke muziek vind je mooi of is er een gedicht dat je heel bijzonder vindt? In dit boekje kun je dat allemaal kwijt. Wil je graag zo'n boekje ontvangen? Geef me een berichtje en ik stuur het je graag toe.

Lees meer »

Interview Erpse Krant

Dubbele media-aandacht voor mijn nieuwe onderneming deze week!

Ik word er bijna verlegen van. Nog zo'n mooi artikel, vandaag in de Erpse Krant, geschreven door Jeroen Vissers. Bedankt Jeroen!

Je kunt het artikel hier lezen: Artikel Erpse Krant

Lees meer »