Hoe kies je een asbestemming?

Wanneer jijzelf of een dierbare ervoor kiest om gecremeerd te worden, is de volgende keuze om te maken wat er met de as gebeurt. Het crematorium en de uitvaartverzorger kunnen je bijstaan in het maken van de keuze. Voor veel mensen is dit een prettige gedachte, omdat het een moeilijke keuze kan zijn. Op deze pagina gaan we verder in op het proces van kiezen en geven we advies waar we kunnen.

Wat doet het crematorium met de as?

Na de crematie blijft de as een maand in het crematorium voordat deze opgehaald kan worden. Het crematorium stuurt vervolgens een brief waarin verscheidene mogelijkheden qua asbestemming aangeboden worden. De meestgekozen optie is om de as op te halen en mee naar huis te nemen. Ook bieden veel crematoria aan om de as voor je uit te strooien. De mogelijkheden die het crematorium biedt staan in de brief.

De eerste maanden kan de as kosteloos bij het crematorium blijven staan. Dit is vaak voor een half jaar en daarna kan de as eventueel nog in het crematorium blijven, maar tegen een vergoeding. Dit geeft tijd om zelf het moment te kiezen waarop je eraan toe bent om de as op te halen.

Bij crematoria wordt de as in een urn of strooibus gedaan en bij vele crematoria is deze strooibus biologisch afbreekbaar. Deze is dan geschikt om makkelijk mee te strooien én ook geschikt om te begraven. Echter niet bij alle crematoria zijn de strooibussen biologisch afbreekbaar. Is dit dus iets wat je graag zou willen, dan kun je het even controleren bij het crematorium.

Wil je zelf de as ophalen of laat je dat liever door ons doen?

Er zijn families die niet kunnen wachten tot het moment dat zij de as kunnen ophalen, omdat zij deze graag thuis willen hebben. Daarentegen zijn er ook families die dit een moeilijk en confronterend moment vinden. In dit geval kun je ook aan de uitvaartverzorger vragen of deze het voor je wil doen. Bij Mariska van Vliet Uitvaartzorg bieden we deze service ook aan en kunnen we de as bij jou thuis brengen.

Hoe kun je de asbestemming kiezen?

Het belangrijkste bij het kiezen van een asbestemming is om er de tijd voor te nemen. Er is geen verplichting om binnen een bepaalde tijd te kiezen. Je kunt dus de as thuis of in het crematorium bewaren totdat je beslissing gemaakt hebt. Wij raden aan om zelfs als je bedacht hebt wat je met de as wilt doen, nog even een tijdje te wachten. Blijf je het gevoel hebben dat je de juiste keus gemaakt hebt, dan kun je deze uitvoeren. 

Rekening houden met de wensen van de overledene

Het kan zijn dat de overledene zelf bepaalde wensen had voor zijn of haar asbestemming. Dat wil niet altijd zeggen dat deze wensen aansluiten bij de wensen van de mensen die achterblijven. Helaas komt het voor dat de wens van de overledene worden gevolgd en dat de achterblijvers daar later spijt van krijgen, omdat het (toch) niet goed voelt. Een eenmaal gemaakte keuze kan vaak niet worden teruggedraaid. Daarom raden wij aan hier goed over na te denken en het er ook met elkaar over te hebben. Het kan zomaar zijn dat de overledene er toch vrede mee zou hebben wanneer hij of zij zou weten of geweten zou hebben dat een andere asbestemming bij de achterblijvers een beter gevoel zou geven. 

Verschillende wensen en meerdere asbestemmingen

De hoeveelheid is die overblijft na crematie is vaak best groot, denk aan circa 3 kilogram. Deze as hoef niet bij elkaar te blijven. Je kunt er dus voor kiezen om aan de as meerdere bestemmingen te geven. Misschien wil je een deel uitstrooien en een deel bewaren. Of een klein beetje in een sieraad verwerken. Of misschien wil je de as op meerdere plekken uitstrooien, op alle plekken waar jullie in het verleden graag samen kwamen. Tegelijkertijd vinden sommige mensen het juist een onprettig idee om de as te splitsen, omdat ze het gevoel hebben dat de as juist bij elkaar moet blijven. Ook hier geldt, kies een asbestemming waar jij je en je dierbaren zich prettig bij voelen en neem de tijd om deze keuze te maken. Als je de tijd neemt, komt juist gevoel vaak vanzelf boven. 

Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? Kijk dan op onze pagina over de mogelijkheden van asbestemming.