Wat voor rouwvervoer is er mogelijk?

Bij rouwvervoer denken de meeste mensen aan traditionele auto’s zoals een Mercedes of een Cadillac in traditionele kleuren zoals grijs en zwart. Desondanks kun je bij rouwvervoer aan bijna alles denken - en dus voor van alles kiezen. Zo kun je denken aan auto’s in bijzondere kleuren of met stickers, een cabrio of een hippiebus zoals een volkswagen busje. Daarnaast is er nog veel meer mogelijk behalve auto’s. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een rouwcaravan, motor met zijspan, rouwkoe, paard en wagen, koets en zelfs een loopkoets. In het geval van dergelijk bijzonder rouwvervoer, moet je wel met bepaalde zaken, zoals het veilig vervoeren van de kist, rekening houden. Tenslotte kan er tijdens de rit naar het crematorium of de begraafplaats ook nog stilgestaan worden bij plaatsen die veel hebben betekend voor de overledene.

Eigen vervoer

Wat veel mensen niet weten, is dat je voor het vervoer ook gebruik mag maken van een eigen vervoersmiddel, bijvoorbeeld je eigen auto. Je dient er dan wel rekening mee te houden dat de kist in de auto zal moeten passen. Verder is van belang dat de kist veilig geplaatst kan worden. Een andere optie kan zijn om gebruik te maken van je eigen camper. Wanneer er al veel reizen met deze camper zijn gemaakt, kan de laatste reis in je eigen camper naar je laatste rustplaats, van speciale betekenis zijn.

Bijzonder rouwvervoer

Zoals genoemd zijn er dus qua rouwvervoer ook veel bijzondere mogelijkheden. Voor kinderen zijn er speciale rouwauto’s. Hiervoor is er bijvoorbeeld een aangepaste Fiat 500 of een Mini beschikbaar. Vind je het een moeilijk, onprettig idee om je dierbare alleen te laten op weg naar de begraafplaats of het crematorium, is een bus huren ook een goede optie. Dan kun je als familie bij je geliefde aanwezig zijn en samen naar de laatste rustplaats reizen. Wanneer het gezelschap kleiner is, zijn er ook speciale rouwauto’s met ruimte voor drie of vier extra passagiers.

Praktische zaken om rekening mee te houden

Wanneer je voor bijzonder rouwvervoer kiest, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk belangrijk dat de kist of de baarplank wel veilig en geborgen staat, dat deze vastgemaakt kan worden en niet zal gaan bewegen tijdens het vervoeren. Als er bijvoorbeeld ook nog bloemen op de kist liggen, moet ervoor gezorgd worden dat deze er niet af zullen vallen. Verder is het bij bijzonder rouwvervoer, zeker wanneer dit een betekenis draagt voor zowel de overledene als de nabestaanden, van belang om rekening te houden met timing. Wanneer iedereen al verzameld is in bijvoorbeeld de kerk, is dit jammer omdat de gasten/de bezoekers dan het bijzondere vervoer niet zien. Men kan zich dan beter al wat eerder voor aanvang van de dienst buiten opstellen zodat iedereen het rouwvervoer kan bewonderen. Zo kunnen nabestaanden bij de koffietafel samen deze mooie, nieuwe herinnering delen. Dat doet de familie dan weer heel goed.

De rit naar de laatste rustplaats

Het is ook nog een optie tijdens de laatste rit om langs plaatsen te rijden die een belangrijke betekenis hadden voor de overledene. Dan vertrekt het rouwvervoer iets eerder om bij deze bijzondere plek even stil te staan. Zo kunnen mensen die tijdens hun laatste jaren in een verzorgingshuis woonden het bijvoorbeeld een fijn idee vinden om nog eenmaal langs hun ouderlijk huis te rijden. Wanneer de overledene bijvoorbeeld in een groot bedrijf of een school werkte, is het een mooi gebaar om hierlangs te rijden. Dat stelt ook de aanwezigen aldaar zoals medewerkers of leerlingen, in staat een laatste groet te brengen door zich dan buiten te verzamelen.

Wil je meer weten over alle mogelijkheden wat betreft rouwvervoer? Bel ons op en we helpen je graag met al je vragen.