Welke uitvaartlocaties kun je kiezen?

Voordat een begrafenis of crematie plaatsvindt, is er vaak een afscheidsbijeenkomst of samenzijn. Dit samenzijn leent zich om op een persoonlijke en gedenkwaardige manier afscheid te nemen van de overledene. Een afscheidsdienst kun je eigenlijk overal houden.

Traditionele gebruiken

De meest traditionele uitvaartlocaties zijn van oudsher de kerk en het crematorium. Beide locaties zijn ook uitermate geschikt voor een afscheidsbijeenkomst. De kerk wordt vooral gekozen door religieuze mensen. Er is dan een pastoor bij de dienst aanwezig. Bij het crematorium kan naast de crematie zelf ook een dienst gehouden worden. Crematoria zijn vaak groot en beschikken over alle middelen die van pas kunnen komen bij de uitvaart. Denk aan een muziekinstallatie en schermen om foto’s of films te laten zien.

Uitvaartlocaties met een persoonlijke band

De inrichting van afscheidsbijeenkomsten wordt tegenwoordig flexibeler. Zo kiest men er tegenwoordig vaker voor om een uitvaart te organiseren in een grote ruimte waarbij alle familie, vrienden en bekenden van de overledene uitgenodigd zijn en waarbij er voor iedereen gelegenheid is om een laatste groet brengen. Vervolgens gaat dan enkel de naaste familie naar het crematorium of de begraafplaats. Deze manier van een uitvaart organiseren leent zich om de afscheidsdienst op elk denkbare plek te houden. Zo kunnen uitvaarten gehouden worden in lokale gymzalen, voetbalkantines, het dorpshuis, het bedrijf waar de overledene werkte of zelfs in iemand’s eigen tuin. Wanneer je de uitvaart op zo’n persoonlijke plek organiseert, kunnen vrienden en bekenden ook meehelpen. Zij dragen vrijwel altijd graag bij aan het creëren van een mooi afscheid. Ook is het voor hen fijn om zo nog een laatste dienst te kunnen bewijzen aan hun dierbare.

Capaciteit van de locatie

Belangrijk is dat de locatie die je kiest voor het afscheid, voldoende plek biedt aan alle aanwezigen. Het kan zijn dat je juist een ingetogen, besloten dienst organiseert. Het kan echter ook zo zijn dat je de uitvaart openstelt voor iedereen die er behoefte aan heeft om afscheid te nemen. Het is vaak moeilijk in te schatten hoeveel mensen er bij de overledene betrokken waren. Zo kunnen er naast kinderen, familie en vrienden ook nog vrienden van kinderen, mensen van clubs, verenigingen of vrijwilligersorganisaties en andere mensen zijn die graag bij de dienst willen zijn. Zeker jonge mensen hebben vaak een grote kring om zich heen. Het is handig om samen goed te kijken of er een inschatting gemaakt kan worden hoeveel mensen er aanwezig zullen zijn.

Andere punten om rekening mee te houden

Wanneer je besluit om de uitvaart in een andere locatie dan de kerk of het crematorium te houden, komt er iets meer organisatie aan te pas. Een crematorium bijvoorbeeld is al volledig ingericht op uitvaarten. In andere locaties zijn er vaak nog materialen zoals een scherm en muziekinstallatie nodig. Veel mensen willen immers graag foto’s en filmpjes van hun geliefde laten zien. Dat hoeft echter geen probleem te zijn: zoals gezegd zijn er vaak vele mensen, denk aan vrienden en familieleden, die maar al te graag willen helpen om samen een mooie dienst te organiseren. Met het geld dat je uitspaart door geen dure locatie te huren, kun je zonodig professionals inhuren voor beeld en geluid. Zo werken wij zelf bijvoorbeeld samen met goede muzikanten en een betrouwbaar team voor licht en geluid.

Wees niet bang om een bijzondere locatie uit te kiezen. Zo kan er een afscheidsdienst gehouden worden die de aanwezigen nooit meer vergeten. Het creëren van een dergelijke, nieuwe herinnering helpt iedereen ook om het verlies een plekje te geven.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Bel ons dan gerust op 06-49 650 659. We helpen je graag.