Welke uitvaartmuziek moet ik kiezen?

Uitvaartmuziek is een belangrijk onderdeel van een uitvaart. Het geeft de aanwezigen een moment om hun overleden geliefde te herdenken en dit kan een mooi emotioneel moment zijn. Meestal weten mensen al wat voor muziek ze tijdens de uitvaart willen laten horen; muziek die zij mooi vinden of die de overledene mooi vond of ze vinden hierin een compromis. Naast het afspelen van opgenomen muziek, is er ook de mogelijkheid voor live muziek. Mocht je zelf geen idee hebben wat je graag tijdens de dienst wil horen, kunnen wij hier ook nog in adviseren.

Een compromis tussen smaken

Het kan uiteraard ook voorkomen dat de nabestaanden en de overledene heel andere muziek mooi vinden. Bij Mariska van Vliet Uitvaartzorg hebben we eens een gezin gehad waar de vader heel erg van Frans Bauer en Corry Konings hield terwijl de kinderen juist helemaal niet van dergelijke muziek hielden. Een generatieverschil kan zo zorgen voor heel verschillende muzieksmaken. In het geval van dit gezin hebben wij het zo opgelost dat we tijdens de dienst het soort muziek geluisterd hebben waar de kinderen graag naar luisterden en tijdens het defilé is er muziek gedraaid die echt bij de overledene paste.

Opgenomen muziek of live uitvaartmuziek

Naast muziek afspelen via een geluidsinstallatie, kan er natuurlijk ook gekozen worden voor live muziek gespeeld door muzikanten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een familielid is die een instrument bespeelt en een paar liedjes wil spelen of zingen. Daarnaast kan er ook voor een professionele muzikant gekozen worden. Zo werken wij bij Mariska van Vliet Uitvaartzorg samen met een zangeres die de volledige muziek verzorgt en wij raden haar ook van harte aan. Ook kunnen wij andere muzikanten aanraden zoals een harpist, violist, etc. Desondanks moedigen wij mensen altijd aan vooral artiesten of muzikanten die zij zelf kennen voor te dragen. In dat geval kunnen we er allemaal zeker van zijn dat de nabestaanden blij zullen zijn met de muziek die gespeeld wordt tijdens de uitvaart.

Wanneer je het zelf niet weet

Het komt uiteraard ook voor dat mensen totaal geen idee hebben wat voor muziek zij willen horen. Zij googelen op ‘uitvaartmuziek’ en komen uit bij muziek zoals Time to Say Goodbye van Andrea Bocelli en kiezen dan ook voor dergelijke resultaten. Daarnaast wordt ons zo nu en dan gevraagd of wij bepaalde muziek aanraden als uitvaartmuziek. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan muziek en kunnen, zeker wanneer we wat van de muzieksmaak van de nabestaanden of overledene weten, wel inschatten wat men dan mooi zal vinden. Die muziek laten we dan horen en dan kan men toch nog iets kiezen wat goed bij hen past. Verder kiezen mensen in deze regio vaak Brabantse muziek als uitvaartmuziek, zoals liedjes van Gerard van Maasakkers. Ook muziek in andere talen dan Nederlands en Engels is mogelijk - zolang de muziek maar goed past en naar wens is van de overledene en/of nabestaanden.

Rekening houden met de locatie

Van Fries tot Frans, klassiek tot modern – alles kan dus. Het enige waar mensen soms rekening mee moeten houden is dat wanneer de uitvaart bijvoorbeeld in een kerk plaatsvindt, dat hier niet alle muzieksoorten gepast zijn. Ons advies is dan om in goed overleg met de voorganger van de dienst de muziekwensen af te stemmen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden of even sparren over ideeën? Bel ons gerust op 06-49 650 659 en wij doen dan ons best om je te helpen.