Wat zijn rouwbloemen?
De bloemist kiezen voor rouwbloemen
Rouwbloemen zijn de bloemen of het boeket dat tijdens de uitvaart op de kist of de baarplank en wade gepresenteerd wordt. Het komt vaak voor dat families de rouwbloemen zelf uitkiezen en een bloemist hiervoor regelen. Vanuit Mariska van Vliet Uitvaartzorg geven we hier graag de ruimte voor. Jouw eigen bloemist weet vaak heel goed wat je mooi vindt en ook beter wat er bij jou en je familie past. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van één van de bloemisten waarmee wij samenwerken. Vaak komt onze bloemist dan bij je langs om samen te kijken wat je mooi vindt. De bloemist zorgt er dan voor dat de bloemen op het gewenste tijdstip, soms al enkele dagen voor de dag van de uitvaart, worden bezorgd.
Traditionele bloemstukken
Qua rouwboeketten is er veel keuze, zowel qua bloemen als qua vorm. Zo kan er een boeket gemaakt worden in een ronde of hartvormige vorm of zelfs een weelderig boeket zoals een veldboeket. Het is in ieder geval belangrijk dat jij en je geliefden iets kiezen wat bij jullie past en waar jullie je goed bij voelen. Ook kan een rouwboeket of rouwstuk gemaakt worden waarin symboliek verwerkt wordt. Bijvoorbeeld wanneer er een gezinslid overleden is en er vijf gezinsleden overblijven. In de rouwbloemen kunnen dan vijf specifieke bloemen, zoals rozen, zo worden gerangschikt dat deze iets uitsteken en zo wat meer opvallen. De rozen staan dan symbool voor de gezinsleden. Na de uitvaart kunnen zij de bloemen uit het boeket halen. Het bloemstuk kunnen zij dan vervolgens op het graf plaatsen of in het geval van een crematie meenemen naar huis. De vijf losse rozen kunnen dan met de kist begraven worden of meegaan op de kist tijdens de crematie.
Persoonlijk maken met symboliek
Zoals gezegd kunnen de rouwbloemen ook symboliek bevatten. Dat geeft het rouwboeket een bijzondere, persoonlijke tint. Een mooi voorbeeld uit de praktijk was toen een familie thuis een grote tak had en deze als ‘levenstak’ verwerkte in een aantal bloemstukken. Deze tak verbond meerdere verschillende, kleinere bloemstukken aan elkaar. Deze stonden symbool voor de echtgenoot van de overledene, de kinderen en de kleinkinderen. Een vierde ‘piepklein’ boeketje op de tak stond symbool voor het enige achterkleinkind.
Er kunnen ook bloemstukken gemaakt worden vanuit de eigen moestuin met bloemen, bijvoorbeeld dahlia’s of lobelia’s, maar ook met groente zoals bloemkool, courgette etc. Ook de orchideeën die altijd in de vensterbank stonden kunnen in de rouwbloemen verwerkt worden. Verder kunnen er ook nog andere, persoonlijke objecten verwerkt worden in een rouwboeket. Zo hebben we eens voor een familie een biljartkeu laten verwerken tussen de rouwbloemen omdat de overledene een groot fan was van biljarten.
De ruimte voelen voor eigen keuzes
Symboliek kun je dus overal in zoeken. In de rouwbloemen kun je heel veel van jezelf of je geliefde kwijt, zolang je er maar de tijd voor neemt en de ruimte voelt om daarnaar op zoek te gaan. Na een overlijden zijn mensen vanzelfsprekend erg onder de indruk van alles en krijgen ze het gevoel dat ze snel alles moeten regelen voor de uitvaart. Dit terwijl mensen vaak, als ze even wat langer nadenken of ergens een nachtje over slapen, wel beter tot ideeën kunnen komen. Bij Mariska van Vliet Uitvaartzorg proberen we je dan ook te helpen om die ruimte te creëren en je eigen keuzes te maken. Zo zorgen wij de eerste dag nadat je contact met ons opgenomen hebt, er meestal alleen voor dat de overledene netjes verzorgd is. Die dag gaan we nog niet over tot het maken van allerlei beslissingen. In de dagen die daarop volgen komen beetje bij beetje alle onderwerpen aan bod. We geven je zoveel mogelijk de ruimte zodat jij tijd hebt om beslissingen te maken die het beste passen bij jou en je geliefde.
Meer weten?
Heb je nog vragen of wil je gewoon iets meer weten? Je mag ons altijd vrijblijvend even bellen of een e-mail sturen. We helpen je graag waar we kunnen.