Wat is rouwdrukwerk?

Rouwdrukwerk is eigenlijk een verzamelnaam voor alle gedrukte materialen die bij een overlijden komen kijken. Hierbij kun je denken aan rouwkaarten met een overlijdensbericht, gedachtenisprentjes (hier in de regio ook wel bidprentjes genoemd), bedankkaarten, een condoleanceboek en rouwadvertenties. Veelal kiezen mensen ervoor om meerdere van deze kaarten te printen en versturen. Het is ook mogelijk om een combinatiekaart te maken. Voor rouwdrukwerk geldt hetzelfde als voor alle andere aspecten van een uitvaart: je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

Een persoonlijke kaart maken

Bij Mariska van Vliet Uitvaartzorg streven wij altijd naar rouwdrukwerk dat voor een persoon gemaakt is. Daarom ontwerpen we al het rouwdrukwerk zelf. Dit passen we toe op zowel beeld als tekst. We zoeken eerst naar de juiste vorm van de kaart. Standaard bieden wij kaarten aan in verschillende vormen. Zo kun je kiezen voor de vorm die jij mooi vindt: langwerpig, vierkant, staand, liggend, etc. Ook drieluiken zijn mogelijk. Vervolgens moedigen we je aan om zelf iets te schrijven, maar mocht je dat willen, dan helpen we je hier graag bij. We hebben hiervoor tekstjes beschikbaar ter inspiratie. Qua afbeeldingen zoeken we ook naar iets wat past bij de overledene of maken we foto’s van iets wat hem of haar dierbaar was. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van bloemen waar de overledene van hield, een foto van een plaats in de natuur die hem of haar dierbaar was, een foto van de (moes)tuin of van iemand zijn eigen koeien. Wij maken dus een kaart die specifiek bij de overledene past.

Meerdere kaarten combineren: combinatiekaart

In de ons omringende regio kiezen veel mensen voor een kaart in combinatie met een gedachtenisprentje. Dat is wat veel mensen van vroeger uit nog gewend zijn om te doen. Deze gedachtenisprentjes worden vaak bewaard en zelfs door veel mensen nog verzameld. Tegenwoordig maken wij ook combinatiekaarten. Dat is een rouwkaart en gedachtenisprentje in één. Hierbij is de aankondigingskaart van de dienst zo mooi en bevat zoveel persoonlijke details, dat deze ook direct functioneert als een bewaarkaart. Deze combinatiekaart sturen we naar de mensen die uitgenodigd zijn voor de uitvaart. We laten dan vaak extra kaarten maken. Die kun je aan de mensen geven die de rouwkaart niet thuis in de bus hebben ontvangen, maar die wel naar de dienst gekomen zijn. Uiteindelijk is dit voor de nabestaanden vaak ook voordeliger omdat er slechts één kaart gemaakt hoeft te worden. Je moet er wel rekening mee houden dat het vaak wat meer tijd kost om een dergelijke kaart te ontwerpen.

Drieluiken

Voor het meeste rouwdrukwerk geldt dat er ook voor een drieluik kan worden gekozen. Dat is rouwdrukwerk waarbij er maar liefst zes kantjes beschikbaar zijn. Zo worden de hiervoor genoemde combinatiekaarten vaak in drieluik uitgevoerd.  Achterop worden dan belangrijke huishoudelijke mededelingen gedaan zoals waar en hoe laat de dienst zal plaatsvinden. De overige kantjes kunnen gebruikt worden voor foto’s, mooie gedichten of een persoonlijk verhaaltje. Met een dergelijke uitgebreide kaart creëren we dus een prachtige kaart ter herinnering. De nabestaanden ontvangen na de dienst vaak complimenten op een dergelijke kaart wat hen heel goed doet. Na het verdriet van het verliezen van een dierbare, is dit een welkome gedachte.

Overlijdensberichten in de media

Ook de rouwadvertenties in de krant ontwerpen we waar mogelijk zelf. Hiervoor wordt vaak de kaart als voorbeeld gebruikt. Zodoende worden dezelfde teksten en afbeeldingen gebruikt en maken we één geheel.

Meer informatie

Wil je meer informatie wat betreft de mogelijkheden voor rouwdrukwerk? Of even van gedachten wisselen over bovenstaande? Bel ons op 0413 - 32 25 27 en we helpen je graag verder.