Waarom zou je kiezen voor natuurbegraven?

De duurzaamheidstrend die sterk in Nederland aanwezig is, heeft zich de laatste jaren ook verlegd naar begraven. Natuurbegraven was al lang bekend, maar is sinds een aantal jaren steeds populairder aan het worden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich, zoals de term al beschrijft, te laten begraven in de natuur in plaats van een traditionele begraafplaats. Inmiddels zijn er ongeveer 20 natuurbegraafplaatsen in Nederland en er zijn  plannen voor meer van deze begraafplaatsen. Maar hoe ziet het eruit en hoe werkt het? We gaan het op deze pagina uitleggen.

Wil je begraven worden, maar niet de natuur belasten? 

Op een natuurbegraafplaats wordt je letterlijk begraven te midden van de Nederlandse natuur. Dat kan dus onder een oude eikenboom, in een veld met weidebloemen of vlakbij een meertje zijn. Veel mensen vinden een dergelijke laatste rustplaats een heel vredig idee. Je wordt immers in een gebied te ruste gelegd waar je omringd bent niet alleen door natuur, maar ook door wilde dieren die hier hun thuisplaats hebben. Men gaat dus volledig op in de natuur. Na het begraven krijgen je dierbaren overigens een grafakte met de precieze locatie. Zo kunnen zij je aan de hand van GPS coördinaten altijd terugvinden, ook als de graflocatie niet direct herkenbaar is of te midden van open plekken is. 

Verder wordt het begraven zo gedaan dat het opgaan in de natuur mogelijk is. De materialen die gebruikt worden op een natuurbegraafplaats moeten ook allemaal van afbreekbare materialen zijn, zodat alles na verloop van tijd weer deel is van de nieuwe natuur eromheen. Deze afbreekbaarheid geldt dus bijvoorbeeld voor de kist of urn die begraven wordt, maar ook voor de persoon en alles op de persoon die begraven wordt. Er mag dan geen bril of pacemaker begraven worden, omdat deze niet biologisch afbreekbaar zijn. Dit werkt tot in de details zoals spijkers in de kist en knopen op kleding die niet toegestaan zijn. Zo mag er ook geen grafsteen geplaatst worden bij een natuurgraf, maar bijvoorbeeld wel een houten gedenkschijf. Soms gelden er echter wel verschillende regels bij verschillende natuurbegraafplaatsen. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je gaat kiezen uit een aantal natuurbegraafplaatsen. 

Rust voor jou en je dierbaren

Wil je je graag oriënteren om te zien of een natuurbegraafplaats een plek is waar jij begraven zou willen worden? Dat kan. Bij vrijwel alle natuurbegraafplaatsen ben je welkom om rond te lopen en het gebied te verkennen. Nog een voordeel bij een natuurgraf is dat je een eeuwigdurend grafrecht koopt. Bij een gewone begraafplaats koop je dit dit soort rechten vaak voor periodes van tien of twintig jaar. Bij natuurbegraafplaatsen daarentegen gaat het om een eeuwig grafrecht dus hoeft je familie hier zich later ook geen zorgen over te maken.

Verder hoeven zij zich dan niet te ontfermen over het verzorgen van een graf of onderhoudskosten te betalen aan een reguliere begraafplaats. Uiteraard zijn er ook mensen die er wel behoefte aan hebben om voor zo’n plekje te zorgen. Bespreek daarom met je dierbaren wat jullie beiden een prettige keus vinden. Je kunt immers al bij leven een natuurbegraafplaats uitzoeken. Het kan vanzelfsprekend ook voor een overleden dierbare. 

Meer informatie over natuurbegraven?

Wil je graag meer informatie over natuurbegraven in Nederland of plekken in de buurt waar dit kan? Wij beantwoorden al jouw vragen en helpen je waar we kunnen. Je kunt ons bellen op 06-49 650 659 en mailen mag ook altijd.