Kist of baarplank en wade

Bij een overlijden moeten er vaak veel keuzes gemaakt worden. Eén daarvan is of je kiest voor een kist of voor een wade in combinatie met een baarplank. Er is tegenwoordig enorm veel mogelijk.

Welke soorten kisten kun je kiezen?

De keuze voor een kist is een traditionele keuze die nog vaak voorkomt. In hoofdlijnen zijn er drie soorten kisten. Allereerst zijn er kisten gemaakt van spaanplaat met daarop een printfolie. De folie is van kunststof maar van heel goede kwaliteit. Daarnaast zijn er kisten van spaanplaat met een laag fineer. Dit houdt in dat er een laagje echt hout van ongeveer 2 mm op zit. Dit soort kisten is ietwat duurder dan de eerder genoemde printfolie kisten. De laatste soort kisten is het duurst. Deze zijn massief en gemaakt van bijvoorbeeld eikenhout, beukenhout of populierenhout. Voor alle drie de soorten geldt dat deze in vele modellen te verkrijgen zijn, van het klassieke model tot strak en modern. Ook kun je kiezen uit vele soorten grepen en beslag. Veel mensen kiezen voor een van de eerste twee soorten kisten in een eiken uitvoering.

Vaak vinden mensen het zonde van het geld om een dure kist te kopen omdat deze “maar een uurtje” te zien is tijdens de dienst. Zij besteden dan liever wat meer geld aan het maken van andere waardevolle herinneringen, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een mooi bloemstuk op de kist. Dat springt meer in het oog dan de kist zelf.

Ecologische kisten

Naast de bovengenoemde traditionele kisten, zijn er tegenwoordig ook steeds meer ecologisch verantwoorde kisten te verkrijgen. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van ruw hout of populierenhout. Daarnaast zijn alle andere onderdelen van de kist ook gemaakt van materialen die natuurlijk afgebroken worden. Hierbij kun je denken aan zo weinig mogelijk of geen bouten of schroeven en biologisch afbreekbare lijm. Deze kisten zijn over het algemeen duurder dan de andere. Mensen die hiervoor kiezen willen vooral geen giftige stoffen in de grond stoppen of een schoner crematieproces.

De kist personaliseren

Wanneer je voor een kist kiest, kun je deze nog op veel manieren persoonlijker maken. Zo kun je ervoor kiezen een kist zelf te beschilderen of te laten maken. Daarnaast kun je naast traditioneel hout ook allerlei materialen kiezen zoals een gevlochten mand. Qua kleuren kun je het helemaal eigen maken. Geeft een bepaalde kleur bijvoorbeeld het karakter van jouw overleden geliefde weer? Of dat nou zonnig geel, lichtroze of warm rood is, maakt niet uit. Of was jouw dierbare groot fan van een bepaalde sportclub? Je kunt de kist dan ook laten bedrukken met de kleuren en het logo van die club. De mogelijkheden hierin zijn oneindig. Wij vertellen je daar graag meer over.

Liever je dierbare in een wade wikkelen

Een wade, ook wel lijkwade of wikkeldoek genoemd, is een rechthoekige doek waar de overledene in gewikkeld wordt. De wade kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals katoen, bamboe, hennep, zijde of linnen. Ook een wade kan qua uiterlijk persoonlijk gemaakt worden. Zo zijn er veel kleuren beschikbaar en ook banden om de wade mee te sluiten. Een wade wordt altijd gecombineerd met een baarplank. Dit is om de overledene te kunnen verplaatsen. Het voordeel van een wade is dat de overledene dan makkelijker te benaderen is. Het neemt zo de barrière van het gesloten karakter van een kist weg. Ook geeft dit het gevoel dat de geliefde in warme doeken gewikkeld is. Sommige mensen maken zich bij een lijkwade een beetje zorgen dat anderen het confronterend vinden om de vorm van het lichaam te zien. Ook hier geldt dat je een keuze moet maken gebaseerd op wat voor jou goed voelt.  

Verschillende soorten baarplanken

De baarplank is nodig om de overledene te verplaatsen. Deze kan van allerlei soorten materiaal gemaakt zijn, bijvoorbeeld populierenhout, wilgentakken- of tenen, bamboe of hazelaarstakken. Het voordeel van een baarplank is dat deze lichter is dan een kist en dus ook makkelijker te dragen. Zijn de baarplank en wade bedoeld voor een crematie, dan kan het zijn dat bepaalde materialen niet geaccepteerd worden door het crematorium. Ook is bij crematie soms een inschuifplank vereist, daarom moet je daarover altijd even overleggen met het crematorium.

Wees niet bang om persoonlijke keuzes te maken

In het kiezen voor een kist, baarplank of wade zijn er veel dingen waarmee je wellicht rekening wilt houden. Belangrijk is om te onthouden dat wat voor jou en je geliefden goed voelt, juist is. Maak je je zorgen om wat andere mensen zullen vinden van jouw keuzes? Ga dan gerust voor eenvoud. Of misschien is status wel van waarde in je familie. Wil je in dat geval een massief eikenhout kist met vergulde details, dan moet je je ook vrij voelen om daarvoor te kiezen. Het is belangrijk dat jij en je geliefden een memorabel afscheid voor jullie dierbare kunnen creëren waarbij je je niet constant zorgen maakt. Maak een keuze die recht doet aan degene die jij verloren bent en die recht doet aan jouw eigen gevoel. Oftewel, volg je hart!

Even van gedachten wisselen?

Wil je graag meer weten over het kiezen voor een kist of baarplank met wade, bel ons even op 06-49 650 659. We staan altijd voor je klaar.