Checklist uitvaart: houvast tijdens de moeilijke dagen

Wanneer iemand om wie je geeft komt te overlijden, volgt er een zware en emotionele periode. Zeker de dagen na het overlijden zijn mensen overmand door verdriet. Het is dan ook begrijpelijk dat het tijdens deze dagen lastig kan zijn om allerlei praktische zaken te moeten regelen. Om je enige houvast te bieden, hebben we daarom een “checklist uitvaart” samengesteld. Hierin zetten we op een rij wat er direct na een overlijden moet gebeuren en welke keuzes er vervolgens gemaakt kunnen worden wat betreft de uitvaart. Niets ervan is verplicht, het is bedoeld om je op weg te helpen. Bovendien kunnen wij van Mariska van Vliet Uitvaartzorg je ondersteuning bieden waar gewenst. 

Wat moet je direct na het overlijden regelen?

Familie en vrienden worden over het algemeen altijd als eerste geïnformeerd over het overlijden van een dierbare. Daarnaast moet er ook altijd een arts langskomen om het overlijden vast te stellen. 

  • Gebeurt dit in een ziekenhuis of verzorgingstehuis, dan zal de dienstdoende arts het overlijden vaststellen.
  • Overlijdt jouw dierbare thuis, dan moet de huisarts hierover geïnformeerd worden.
  • Het kan ook gebeuren dat iemand overlijdt in het buitenland. Informeer in dit geval de alarmcentrale van de reisverzekering en de Nederlandse Ambassade.
  • In alle gevallen zal er een verklaring van overlijden opgesteld worden. Deze verklaring is nodig om aangifte te doen bij de gemeente. Je kunt deze verklaring afgeven aan de uitvaartverzorger, die voor de aangifte zal zorgdragen.

Neem vervolgens contact op met de uitvaartverzorger. We nemen graag in een zo vroeg mogelijk stadium alle zorgen van je over.

 

Informatie van de overledene verzamelen

Hieronder vind je een lijst met zaken die je moet checken voordat er aan de uitvaart zelf gedacht kan worden.

  • Heeft de overledene zich opgegeven als donor? Dit kan gecontroleerd worden door de (huis)arts in het donorregister. 
  • Is er een testament en/of wensenlijst opgesteld door de overledene wat betreft de uitvaart? Als hij of zij hierin keuzes heeft vastgelegd, kan dit voor de nabestaanden tot grote steun zijn.
  • Heeft de overledene wellicht een uitvaartverzekering afgesloten? Houd de polis met de polisvoorwaarden bij de hand.

 

Alle mogelijke opties wat betreft de uitvaart

Heeft de overledene geen specifieke wensen achtergelaten wat betreft zijn of haar uitvaart? Dan nemen (meestal) de nabestaanden het regelen van de uitvaart en het maken van de keuzes op zich. Wij als uitvaartverzorger willen je daar graag bij helpen. Er komt veel bij kijken. Daarom de onderstaande “checklist uitvaart” wat betreft de dienst zelf.

  • Wordt het een begrafenis of crematie? En waar wordt de kist daarna begraven of de as bewaard of uitgestrooid?
  • Waar wordt de overledene opgebaard? Thuis of in een rouwcentrum?
  • Welk rouwdrukwerk wordt er gemaakt? Je kunt hierbij denken aan de rouwkaart, maar ook aan gedachtenisprentjes, een condoleanceboek en bedankkaarten.
  • Wordt er wel of geen overlijdensbericht geplaatst in de regionale en/of landelijke krant?
  • Wordt het een kist of een baarplank met een wikkeldoek of wade?
  • Welke rouwbloemen zijn gewenst?
  • Welke uitvaartmuziek zal er tijdens/na de uitvaart gespeeld worden?
  • Zijn er ook nabestaanden die het fijn vinden om een toespraak te houden of bijvoorbeeld een lied op te dragen aan hun overleden dierbare?
  • Worden er foto’s getoond tijdens of na de afscheidsdienst?
  • Voor welke vorm van vervoer wordt gekozen om de overledene te vervoeren?
  • Op welke locatie zal de uitvaart plaatsvinden?

Als hulpmiddel bij het maken van keuzes en om deze keuzes vast te leggen is door Mariska van Vliet Uitvaartzorg een wensenboekje ontwikkeld. Het boekje helpt ook om met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp, want waar moet je beginnen? Wil je dit boekje graag ontvangen? We sturen het graag kosteloos naar je toe. 

 

Na de uitvaart

Iedere familie ontvangt van ons in de week van het overlijden een boekje dat helpt bij de afwikkeling van de nalatenschap. Dit boekje heet “Zorgen Erna” en is net als de “checklist uitvaart” bedoeld om je door de moeilijke periode heen te helpen. Er zijn twee soorten nalatenschappen: een nalatenschap van iemand die een partner achterlaat (gehuwd of geregistreerd partner) en een nalatenschap van iemand die alleenstaand of ongehuwd is. Hier vallen ook mensen onder die weduwe of weduwnaar zijn (voor de wet ben je immers niet langer getrouwd nadat je partner is overleden). 

 

Beide nalatenschappen vragen om een andere afwikkeling. Er zijn daarom ook twee verschillende boekjes, voor beide situaties één. Beide boekjes beschrijven uitgebreid en in begrijpelijke taal wat er moet gebeuren. Het bevat nog meer checklisten, zodat je makkelijk aan kunt vinken wat je hebt gedaan en wat er nog moet gebeuren. Ieder jaar wordt bovendien het boekje vernieuwd. Zo is het altijd actueel en sluit het inhoudelijk aan bij de regels en wetgeving in het jaar van overlijden. Heb je daarna toch nog vragen? Dan helpen we je graag met het vinden van een deskundige die je verder kan helpen, zoals een notaris of financieel adviseur.

Meer weten over de checklist uitvaart?

Wil je toch meer weten over de “checklist uitvaart” of hulp bij het regelen van de uitvaart? We staan voor je klaar. Neem contact op via 06-49 650 659 of mail naar contact@mariskavanvliet.nl.