Het verlies van een kind

In januari 2010 werden Mariska en haar man de trotse ouders van hun derde kind, hun zoontje Sep. Helaas was hij niet sterk genoeg voor het leven en overleed hij een kwartier na de geboorte. Op dat moment waren hun twee andere kinderen 7 en 4 jaar.

Mariska: ​'Er kwamen zoveel emoties op me af: van het ongelooflijk trots zijn op ons kindje dat net geboren was, tot het bijna ondraaglijke verdriet omdat je tegelijk een wezenlijk deel van jezelf verliest. Je hele lichaam doet pijn en alles in je schreeuwt dat je het niet wilt, en toch gebeurt het. Het is haast niet te beseffen wat je overkomt. Bij mij overheerst bovenal de trots, dat voelde ik direct nadat het gebeurde, en dat voel ik nu nog steeds. Al ben ik soms nog zo verdrietig, het buigt altijd om in trots. En dat gevoel wil ik vasthouden.'

 

Afscheid nemen van je kind

Geen enkele ouder wil het meemaken, afscheid moeten nemen van je kind. Als het dan toch gebeurt, wil je dat het afscheid en de kinderuitvaart bijzonder wordt. Wanneer je het moeilijk vindt om te bedenken hoe je de kinderuitvaart kunt vormgeven, willen we je daar graag bij helpen. Als je zelf goede ideeën hebt, zullen we je helpen om die ideeën uit te voeren. Samen kunnen we een afscheid organiseren waarin tot uitdrukking komt wie je kind was, wat voor hem of haar belangrijk was en vooral ook, hoe ongelooflijk trots je op hem of haar bent. Naast jullie als ouders kunnen ook broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, vriendjes en vriendinnetjes en klasgenootjes hier een bijzondere plaats innemen. We zullen samen bedenken hoe we dat kunnen invullen.

Het betrekken van (jonge) kinderen bij een uitvaart

Bij het verlies van een opa of oma, een papa of mama, een broertje of zusje, speelt de wijze waarop kinderen bij de uitvaart betrokken worden een belangrijke rol. Samen zoeken we naar de juiste manier om je kind(eren) bij het afscheid te betrekken. Ze kunnen meedenken en meehelpen. Zo kunnen ze tekeningen maken, ballonnen oplaten, linten beschrijven, de kist beschilderen, gedichtjes maken of verhaaltjes schrijven. Wij merken vaak dat kinderen heel sterk zijn en zelf hele goede ideeën hebben om een bijdrage te geven aan het afscheid. We zullen je kind(eren) daarbij helpen en hen vooral ruimte geven om op hun eigen manier met het verlies om te gaan. We hebben diverse boekjes die kunnen helpen, zowel voor de kinderen als voor jullie als ouders. Waar nodig schakelen we hulp in van daartoe opgeleide zorgverleners.

Stichtingen die zich bezighouden met het verlies van een kind 

De volgende stichtingen, die zich bezighouden met het verlies van een kind, dragen wij een bijzonder warm hart toe:   

Stichting Herberg Papilio

De Stichting Herberg Papilio​ ​biedt vakanties aan gezinnen waarvan een kind is overleden. Tijdens deze vakanties zal ontspannen en samen verwerken van het verlies centraal staan.

Gedurende de vakantie zullen de gezinnen een eigen vakantiehuisje bewonen. Daarnaast is er een ontmoetingsruimte waar men kan deelnemen aan een activiteit, een praatje kan houden of gewoon een kopje koffie kan drinken. Men kan op een ongedwongen manier lotgenoten ontmoeten met dezelfde verwerkingsmethode. Gedurende de vakantie worden er activiteiten aangeboden. Maar men kan ook met het gezin erop uit trekken. Het motto van Herberg Papilio is: '​Alles mag maar niets moet'.

Stichting Make a Memory

De fotografen van Stichting Make a Memory​ ​fotograferen op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen. Dit doen zij in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar. Met een landelijk netwerk van ruim 140 professionele fotografen worden thuis of in het ziekenhuis foto’s gemaakt. De ouders ontvangen kort daarna een boekje met vijf afdrukken en een dvd met alle foto’s in hoge resolutie. De foto’s  bieden de ouders troost en een blijvende herinnering. De foto’s kunnen wezenlijk helpen bij de verwerking van het verlies. De fotografen werken belangeloos en hun werk onderscheidt zich in positieve zin technisch en inhoudelijk van de foto’s die ziekenhuispersoneel en ouders zelf kunnen maken.

Voor de ouders zijn er geen kosten verbonden aan het ontvangen van foto’s van Make a Memory. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten. Bij het contact met ouders en het toesturen van de foto’s wordt maximale privacy gewaarborgd. Make a Memory is dag en nacht bereikbaar en streeft naar een dagelijkse 24-uurs inzetbaarheid van fotografen.

Op de Pedalen

Om het werk van Make a Memory mogelijk te maken organiseert de stichting ieder jaar een fietstocht onder de naam Op de Pedalen. Ieder jaar fietsen sportieve kanjers, waaronder ouders, fotografen, zorgprofessionals en andere mensen die de stichting een warm hart toedragen, met elkaar de Mont Ventoux op. In 2013 waren Mariska en haar man een van de deelnemers. Het was een bijzondere ervaring. Mariska zei daar destijds over: ‘​Op de Pedalen bracht ons opnieuw dicht bij ons mannetje: door te herinneren, te vertellen, te delen. Een bijzondere week, met bijzondere mensen, op een bijzondere berg, voor een bijzonder goed doel: die herinnering voor ouders aan hun kindje waar ze – net als wij – zo ontzettend trots op zijn.’

Neem contact met ons via 06 - 49 650 659 voor meer informatie over hoe wij je kunnen ondersteunen bij een (kinder)uitvaart. Je kan ook onderstaand formulier invullen en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op:

Een bericht achterlaten?

Vul hier je gegevens in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.