Wat houdt verzorgen en opbaren in?

Thuis opbaren of opbaren in een 24-uurs kamer geeft nabestaanden meer ruimte om op hun eigen manier afscheid te nemen. Er zijn twee verschillende manieren van verzorgen en opbaren: gekoeld opbaren of het lichaam balsemen. We leggen hieronder uit wat beide manieren van verzorgen en opbaren inhouden. 

De laatste zorg

Wanneer iemand overlijdt geven wij bij Mariska van Vliet Uitvaartzorg de laatste verzorging. Dit is altijd het eerste waar onze aandacht naar uitgaat. We zullen hem of haar wassen, diens haren netjes in model doen, de gewenste kleding aantrekken, eventueel de make-up verzorgen en zonodig het bed verschonen. Voor de nabestaanden geeft het veel rust als de overledene goed verzorgd is. Vooral wanneer de overledene een lang ziekbed heeft doorgemaakt en veel geleden heeft, kan het zijn dat hij of zij er anders uitziet dan hoe de nabestaanden zich hem of haar herinneren. Wij verzorgen de overledene zo dat deze persoon er weer zo veel mogelijk als zichzelf uitziet.

Meehelpen door de familie

We weten dat het van grote toegevoegde waarde kan zijn als de familie zelf kan meehelpen met de verzorging. Wij geven hier altijd ruimte voor. Het kan zijn je met alles mee wil helpen, maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld alleen de sokken mee aantrekt. Het is ook mogelijk dat je alleen toekijkt, zelfs dat kan heel fijn zijn. Wij leggen altijd stapje voor stapje uit wat we gaan doen. Het kan een goed gevoel geven, zeker wanneer je iemand tot het laatst toe zelf (intensief) hebt verzorgd, om ook dat ‘laatste stukje’ mee te helpen. Maar: niets hoeft, alles mag! 

Opgebaard worden op een koelplaat

Een van de opties is opbaren op een koelplaat. De koelplaat wordt onder de overledene gelegd en zodanig koud gemaakt dat deze het hele lichaam verkoeld. De koelplaat is nodig om de natuurlijke lichaamsprocessen na overlijden te vertragen. Daardoor kan de overledene nog een aantal dagen in goede conditie blijven. Het heeft onze voorkeur om de koelplaat in een bed te leggen. Het bed zorgt voor een vertrouwde en zachte aanblik. Je kunt er ook voor kiezen om de overledene meteen in de kist op te baren of eventueel op een baarplank. We overleggen altijd samen wat het beste bij je past. 

Een andere optie is licht balsemen

De tweede mogelijkheid van verzorgen en opbaren wordt in de volksmond licht balsemen genoemd, de officiële naam is thanatopraxie. Bij licht balsemen wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht welke de natuurlijke lichaamsprocessen na overlijden vertragen met zo’n 7 tot 10 dagen. Vanwege de inwendige werking van de vloeistof is het lichaam dan bestand tegen warmere temperaturen. Het lichaam wordt bovendien niet zo koud als wanneer deze op de koelplaat is gelegd en neemt de temperatuur van de omgeving aan. Een ander voordeel is dat over het algemeen de lichaamskleur beter behouden blijft. Verder hoeft het lichaam niet vlak te liggen (bij een koelplaat wel omdat het lichaam contact moet maken met de koelplaat) en kan het lichaam dus beter in een natuurlijke houding worden gelegd, bijvoorbeeld met het bovenlichaam wat omhoog. Veel mensen vinden bovendien de stilte prettig, oftewel dat er geen koelmotor is die ronkt en af en toe aan- en afslaat.

Waarom kies je voor het een of voor het ander?

Het meest belangrijk is dat het voor de nabestaanden goed voelt. Wij leggen beide methodes zo goed mogelijk uit en de voor- en nadelen van beide methodes. Daarnaast kijken we samen goed naar de conditie van het lichaam en de externe omstandigheden die er op dat moment zijn (wat is de weersverwachting, in welke ruimte wordt iemand opgebaard?). Samen met de familie maken we vervolgens een keuze. 

Waar kan het lichaam opgebaard worden? 

Opbaren kan op verschillende plaatsen. Veel mensen kiezen ervoor om de overledene thuis in de vertrouwde omgeving op te baren,  bijvoorbeeld door opbaring op bed. Is hiervoor thuis te weinig ruimte of vindt men het te confronterend om iemand thuis op te baren, dan kan ook gekozen worden voor opbaring in een uitvaartcentrum. In veel rouwcentra is het mogelijk om voor een 24-uurskamer te kiezen. Dan kun je 24 uur per dag op elk gewenst moment de overledene bezoeken. Je krijgt zelf een sleutel en beslist zelf wanneer je langsgaat. Kiest je niet voor een 24-uurskamer, dan kun je op afspraak langsgaan tijdens de openingsuren van het rouwcentrum. 

Een geschikte ruimte

We krijgen vaak de vraag of de ruimte thuis geschikt is om iemand op te baren. Mensen denken al gauw dat het te klein is, niet netjes genoeg, te donker, te warm of wat dan ook. Maar een ruimte is al gauw geschikt. Er is niet veel ruimte nodig. Bovendien kan iedere ruimte persoonlijk worden gemaakt door er bloemetjes, foto’s, kaarsen, persoonlijke items, etc. bij te plaatsen. Wij beschikken daarnaast over kamerschermen, verlichting of een airco als dat nodig is.  

 

Ook als je kiest voor een 24-uurskamer in een rouwcentrum is het vaak mogelijk om deze ruimte met persoonlijke dingen aan te kleden. De kamer is voor enkele dagen ‘aan jou’ toegewezen. Op deze manier wordt de ruimte net wat meer van jezelf en voel je je er net een beetje meer ‘thuis’. Op de dag van de uitvaart nemen we alle persoonlijke spulletjes dan weer mee naar huis. 

Neem contact op

Wil je overleggen of meer weten over de opties voor opbaren? Bel ons dan gerust via 06-49 650 659. Wij helpen je graag.