Begrafenis top 10 als voorbeeld

Bedenken hoe je een begrafenis of crematie wilt organiseren kan heel moeilijk zijn. Op onze pagina uitvaart of begrafenis top 10 geven we je daarom een aantal ‘tops als tips’. Kom je er zelf niet uit, dan kun je deze lijstjes wellicht gebruiken ter inspiratie. Ook kun je kijken naar onze pagina’s over begraven of cremeren en natuurbegraven voor meer informatie.

Top 10 liedjes voor een uitvaart

Hieronder vind je een uitvaartmuziek top 10 van meest gedraaide nummers tijdens uitvaarten. We hebben in deze lijst ook rekening gehouden met welke muziek als lokale favorieten geldt.

 1. ‘Hier heur ik thuis’ van Gerard Maasakkers
 2. ‘Tears in heaven’ van Eric Clapton
 3. ‘Time to Say Goodbye’ van Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 4. ‘Ons Lieve Vrouwke’ van Lya de Haas
 5. ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia De Breij
 6. ‘My Way’ van Frank Sinatra
 7. ‘The rose’ van Bette Midler
 8. ‘Afscheid Nemen Bestaat Niet’ van Marco Borsato
 9. ‘De steen’ van Paul de Leeuw
 10. ‘Papa’ van Stef Bos
 11. ‘Ave Maria’ van André Rieu & Mirusia Louwerse

Top 6 meest gebruikte grafkisten en alternatieven

Kiezen waarin iemand begraven of gecremeerd moet worden kan ook lastig zijn. Vandaar dat wij de zes meest gekozen grafkisten en alternatieven zoals wij deze zelf in de praktijk tegenkomen hebben genoteerd.

 1. Spaanplaat kist met toplaag van fineer
  Het meest wordt gekozen voor een grafkist met een eiken fineerlaag. Deze fineerlaag kan gelakt of ongelakt zijn. Wanneer de kist ongelakt is, heeft de kist een meer natuurlijke uitstraling. Ook kan een ongelakte kist beter worden beschilderd, bijvoorbeeld door (klein)kinderen.
 2. Spaanplaat kist met toplaag van printfolie
  Er zijn verschillende uitvoeringen en kleuren printfolie. Een veelgekozen uitvoering is de printfolie eiken. Deze kist lijkt dan heel erg op de eiken fineer kist, maar is wat goedkoper. Een andere veel gekozen kleur is grijswax - dit geeft de kist een meer moderne uitstraling.
 3. Massieve kist
  Sommige mensen kiezen graag voor een massieve kist. Deze zijn in verhouding duurder dan de andere kisten, maar dat is afhankelijk van de houtsoort. Een betaalbare massieve kist, is de kist van populierenhout. Een mooie kist, strak uitgevoerd, die ook nog eens lekker naar hout ruikt!
 4. Eco-kisten
  Sommige mensen hechten eraan om een eco-kist te gebruiken. Dat kan zijn omdat de begraafplaats dat voorschrijft (denk aan de natuurbegraafplaatsen). Echter kiezen steeds meer mensen kiezen hier ook bewust voor, omdat deze kist de aarde minder belast bij begraven of omdat er een schoner verbrandingsproces ontstaat bij cremeren.
 5. Manden
  Mensen kiezen voor een mand omdat dat een zachtere uitstraling geeft dan een kist van planken.
 6. Wikkelwade met baarplank
  Een alternatief voor een kist. De overledene wordt in een doek gewikkeld en op een baarplank gelegd. Zowel de wikkeldoek als de baarplank zijn er in vele uitvoeringen.

Top 5 uitvaartlocaties

Er zijn in principe ontzettend veel mogelijkheden voor uitvaartlocaties. Om je een idee te geven welke en waar je per locatie rekening mee moet houden hebben we onderstaande lijst gemaakt.

 1. Aula van het crematorium
  De meeste mensen die kiezen voor een crematie, kiezen er ook voor om gebruik te maken van de aula van het crematorium. Het gebouw heeft vaak alle voorzieningen om de dienst ook in praktische zin goed te laten verlopen. Denk aan voldoende parkeergelegenheid, een ontvangstruimte, beeld en geluid, voldoende capaciteit, horecafaciliteiten. Je hebt dan alles onder één dak.
 2. Kerkgebouw
  In onze regio hebben nog veel mensen een gelovige achtergrond. Vooral de oudere generatie kiest nog veel voor de kerk. In dorpen is de kerk ook een vertrouwd gebouw en maakt deze onderdeel uit van de gemeenschap. Een kerkgebouw heeft vaak ook veel zitplaatsen.
 3. Speciaal ingerichte locaties
  Er komen steeds meer locaties buiten de kerk en het crematorium om die de mogelijkheid geven om een afscheidsdienst te organiseren. Een goed voorbeeld van een dergelijke locatie is de Kruisherenkapel in Uden. Belangrijk om te melden is dat deze locaties alleen ruimte geven voor de afscheidsdienst. Na de afscheidsdienst gaan we dan alsnog naar een begraafplaats of crematorium. Dat laatste gebeurt dan vaak in kleine kring, bijvoorbeeld alleen met het eigen gezin.
 4. Natuurbegraafplaats
  De meeste natuurbegraafplaatsen hebben ook een prachtige ceremonieruimte, midden in de natuur. Wel kan deze ruimte alleen gebruikt worden als ook de begrafenis van de kist of urn op de natuurbegraafplaats plaatsvindt.
 5. Alternatieve locaties
  Eigenlijk kan een uitvaart op (bijna) iedere gewenste plek plaatsvinden, mits de capaciteit aansluit op het aantal te verwachten gasten. Denk aan een gymzaal, een horecagelegenheid, thuis, alles is mogelijk. Je dient er dan wel rekening mee te houden dat een dergelijke locatie niet altijd de juiste voorzieningen heeft. Zaken zoals beeld en geluid bijvoorbeeld, extra meubilair etc. moet je zelf dan nog regelen.

Top 10 rouwbloemen

We beschrijven de begrafenis top 10 van bloemen voor je en waar de bloemen symbool voor staan. We richten ons hierbij op de algemene betekenissen (daar per bloem en per kleur de betekenis ook weer kan verschillen).

 1. Lelies
  Vooral witte lelies worden vaak gebruikt voor uitvaarten. De lelie heeft vele betekenissen, maar degene welke de bloem zo geschikt maken voor een afscheid zijn liefde en vergankelijkheid.
 2. Rozen
  Net als lelies, hebben rozen veel verschillende betekenissen; liefde, genegenheid, vreugde en geluk.
 3. Tulpen
  Tulpen staan symbool voor de perfecte liefde, vrolijkheid en vergeving.
 4. Vergeet-me-nietje
  Uiteraard kan het vergeet-me-nietje niet ontbreken in deze lijst. De betekenissen van deze bloem zijn trouw, liefde, verbintenis en herinnering.
 5. Aronskelk
  De aronskelk staat symbool voor de heilige maagd Maria.
 6. Amaryllis
  De amaryllis heeft de volgende betekenissen: trots, vriendschap, genegenheid en betoverende schoonheid
 7. Orchidee
  De orchidee heeft oneindig veel betekenissen, maar de belangrijkste ervan hebben allemaal te maken met schoonheid, kracht en vriendschap.
 8. Chrysant
  De symbolische betekenissen van de chrysant zijn: afscheid, onsterfelijkheid, geluk en gezondheid.
 9. Zonnebloem
  Zonnebloemen zijn vooral populair onder gelovige mensen vanwege het feit dat de bloem met het gezicht naar de zon toe groeit en dit symbool staat voor de gerichtheid op God. Andere betekenissen zijn o.a.: levenslust, bewondering, geluk en adoratie.
 10. Madeliefje
  Het madeliefje staat symbool voor maagdelijkheid, reinheid en onvergankelijkheid, maar ook voor tranen.

Top 8 rouwvervoer

Qua rouwvervoer hebben we 8 populaire opties op een rij gezet.

 1. Zwarte rouwauto
  De meeste mensen kiezen nog altijd voor een klassieke zwarte rouwauto. Deze is vaak het meest betaalbaar, maar ook herkenbaar. De zwarte rouwauto is er in meerdere merken, van een traditionele Cadillac tot een moderne Mercedes.
 2. Grijze rouwauto
  Mensen die een zwarte auto te ‘zwaar’ of ‘donker’ vinden, kiezen vaak voor een grijze rouwauto. Ook hier geldt, deze is in meerdere merken beschikbaar.
 3. Loopkoets
  Een loopkoets is een mooie oplossing als de afstand van huis tot de afscheidslocatie te voet gedaan kan worden.
 4. Bijzonder eigen vervoer
  Hoe mooi kan het zijn om de overledene met zijn eigen tractor en kar naar de afscheidsdienst te brengen, of bijvoorbeeld in zijn eigen auto? Belangrijk is wel dat het veilig gebeurt en dat de kist goed wordt geborgd. Maar er is veel mogelijk en het zorgt altijd voor een een bijzonder moment op de afscheidslocatie.
 5. Gezinsrouwauto
  De gezinsrouwauto is een verlengde rouwauto met een extra achterbank. Dit maakt het mogelijk om met meerdere mensen met de rouwauto mee te rijden.
 6. Een speciaal merk
  Soms heeft een overledene zelf al bij leven een voorkeur voor een bepaald soort auto of merk. We kunnen dan proberen de rouwauto hierbij aan te laten sluiten. Bijna alle merken en vele uitvoeringen zijn in de vorm van een rouwauto te verkrijgen. Was iemand bijvoorbeeld groot fan van een Citroën Snoek? Ook van dit model is een rouwauto beschikbaar. Heeft iemand altijd Volvo gereden? Dan kan voor een Volvo-rouwauto gekozen worden.
 7. De rouwbus
  Een rouwbus maakt het mogelijk om met grote gezelschappen de overledene te begeleiden. In het midden van de touringcar is ruimte gemaakt voor de kist. Daaromheen zijn, afhankelijk van de grootte van de bus, veel zitplaatsen beschikbaar.
 8. Alternatieven
  Er zijn enorm veel mogelijkheden op het gebied van rouwvervoer. Denk aan een motor met zijspan, een bakfiets, een speciale vrachtwagen, koetsen met paarden ervoor, een rouwkoe met kar, een rouwcaravan, een Volkwagen T2 - de mogelijkheden van rouwvervoer zijn eindeloos. Heb je een idee hierover? Overleg het met ons, het kan zomaar zijn dat de mogelijkheid er ook is!

Van ideeën wisselen?

Ben je benieuwd naar de bovenstaande mogelijkheden? Neem dan contact op via 06-49 650 659. We staan altijd voor je klaar!