As na de crematie; in een urn bewaren, begraven of uitstrooien?
Na een crematie blijft de as over en de keuze wat je wilt dat ermee gedaan wordt. Er zijn hiervoor ontzettend veel mogelijkheden. Naast traditionele asbestemmingen zoals de as in een urn bewaren of uitstrooien, zijn er ook allerlei bijzondere opties. Op deze pagina geven we voorbeelden van beide.
As uitstrooien waar je wilt
As uitstrooien is een veelvoorkomende asbestemming. Voor veel mensen is het een prettig idee dat de as van hun dierbare op deze manier weer deel uitmaakt van de wereld waarin ze leven. Kies je voor uitstrooien, dan kies je ook een plek waar je dit wilt doen. Dit kan de geboorteplaats van de overledene zijn, een plek in de natuur of een plek die veel voor hen of jou betekent. Dit mag ook een combinatie van meerdere plekken zijn.
Vaak willen mensen as uitstrooien op grond die niet van hen is. Je hebt dan officieel toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Wil je bijvoorbeeld as uitstrooien in een bos dat eigendom is van Staatsbosbeheer? Dan moet je hiervoor toestemming vragen. Op je eigen grond mag je wel zonder toestemming van anderen uitstrooien. Dat zou dus bijvoorbeeld ook in je eigen tuin mogen. Daarnaast zijn er speciale strooivelden. Veel crematoria hebben een eigen strooiveld, maar in Nederland heb je bijvoorbeeld ook Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen in Arnhem.
Uiteraard zijn er ook mensen die bezwaar hebben tegen het uitstrooien van de as. Dit is vaak omdat ze dan geen tastbare plek hebben om hun dierbare te herdenken terwijl ze daar wel behoefte aan hebben.
De urn laten begraven
Een andere, traditionele optie is om de urn met de as te begraven. Meestal hebben begraafplaatsen hiervoor aparte urnengraven. Dit wordt op dezelfde manier benaderd als een gewoon graf en hiervoor betaal je dezelfde soort kosten. Zo betaal je allereerst grafrechten (het recht om de urn voor een bepaalde periode daar te begraven). Daarnaast betaal je de kosten voor het openmaken en sluiten van het graf en betaal je onderhoudskosten. Mensen vergissen zich vaak in de kosten hiervan. Zij gaan ervan uit omdat een urn kleiner is dan een kist, dat dit ook goedkoper is. Toch kan het begraven van een urn kostbaar zijn.
Ook kan de urn begraven worden op een natuurbegraafplaats. Belangrijk is dan dat de urn biologisch afbreekbaar is. Bovendien betaal je op een natuurbegraafplaats een eeuwigdurend grafrecht en een vergoeding voor het openmaken en sluiten van het graf.
De urn laten bijzetten
Een andere mogelijkheid is om de urn te laten bijzetten bij een bestaand graf. Dit heet een bijzetting. Stel, de vader van een gezin is een aantal jaar geleden overleden en begraven. Wanneer de moeder van het gezin ervoor kiest om gecremeerd te worden, kan ze ook besluiten haar urn te laten bijzetten in het graf van de vader. Hierbij wordt een speciale techniek gebruikt waarbij het bestaande graf geopend wordt en de urn erbij gezet.
Toevoegen aan een urnenmuur
Een urn kan ook in een urnenmuur geplaatst worden. Veel begraafplaatsen bevatten ook een urnenmuur. Hierin zitten verschillende nissen waarin urnen geplaatst kunnen worden. Deze nissen zijn afgesloten ruimtes waar een tegel voor geplaatst wordt. De tegel fungeert hetzelfde als een grafsteen en bevat meestal de naam van de overledene, de geboorte- en overlijdensdatum en een gedenktekst. Bij sommige urnenmuren kun je vlak voor het nisje nog een bloemstukje of iets anders kleins plaatsen. Meestal is hier echter weinig plek voor. De kosten hiervoor zijn vergelijkbaar met een urnengraf. Ook hier betaal je gebruiksrechten, onderhoudskosten en een vergoeding voor het openmaken en sluiten van de wand.
Je kunt de as altijd bij je dragen
Sommige mensen vinden het prettig om altijd een herinnering aan hun overleden dierbare bij zich te dragen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De populairste en meest bekende hiervan is in de vorm van assieraden. Dit zijn sieraden waarin de as van de overledene verwerkt is. Zo kun je ervoor kiezen om een ashanger te laten vullen en deze aan een ketting dragen. Ook kun je as laten verwerken in een ring, in kralen waarin de as met hars vermengd wordt, in oorhangers, medaillons of armbanden. Daarnaast kunnen haren van de overleden verwerkt worden in assieraden zoals kralen of in armband bedeltjes. Sommige mensen kiezen ervoor om de vingerafdruk van de overledene te laten verwerken in een sieraad. Een andere optie is in de vorm van een tatoeage. De (hele fijne) as van de overledene wordt dan vermengd met de inkt en in de huid getatoeëerd. Vaak laten mensen dan de naam van hun overleden dierbare tatoeëren of hun vingerafdruk of geboortedatum. Toch is een waarschuwing hier wel gepast: inkt waarin as verwerkt is kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.
Welke soorten urnen zijn er?
Qua urnen zijn er eindeloos veel keuzes beschikbaar. Dit is omdat er ontzettend veel aanbieders zijn. Om hier een goed idee van te krijgen, kun je het beste even rondkijken op internet. De traditionele soort urn is er al in vele uitvoeringen, maar er zijn ook urnen met bijzondere functies. Een mooi voorbeeld hiervan is een waterurn. Hierbij zit de as in het midden van een bol welke buitenshuis geplaatst wordt. Telkens wanneer het dan regent, neemt de regen een beetje van het as mee in de aarde. Naar berekening zou dan na tien jaar tijd alle as weer teruggegeven zijn aan de aarde. Daarnaast zijn er bio-urnen. Deze zijn zodanig samengesteld dat ze op een natuurlijk wijze afbreken. Er zijn ooi biologische urnen waarbij na verloop van tijd er dan een boom of plant uit groeit en zo ontstaat er een tastbare gedenkplek. Urnen zijn er dus in grote verscheidenheid; in verschillende kleuren, vormen, materialen, religieuze urnen, mini urnen, beschilderde urnen en nog veel meer. Zo vindt je altijd een passende urn voor de overledene.
Andere, bijzondere mogelijkheden
Eigenlijk zijn er ontzettend veel mogelijkheden wat je met de as kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld ook speciale urnen voor op een graf die er bovenop vastgemaakt worden. Daarnaast zijn er bedrijven die as in een helium ballon plaatsen en deze laten opstijgen in de lucht. Dit wordt hemelvlucht genoemd. Verder zijn er naast strooibussen ook strooistokken die het makkelijk maken om de as uit te strooien.
Hoe maak je een weloverwogen keuze?
Kiezen wat je met de as gaat doen, kan best lastig zijn. Overleg ook met je dierbaren - de wensen kunnen voor iedereen anders zijn. Er is namelijk ook de optie om de as voor meerdere asbestemmingen te gebruiken. Dit is mogelijk omdat je van het crematorium best een grote hoeveelheid as meekrijgt. Tenslotte raden we altijd om er de tijd voor te nemen om een besluit te maken. Je bent immers niet verplicht om binnen een bepaalde periode te beslissen en dit is een belangrijke keuze om te maken.