Een overlijden, en dan?

Bij een overlijden volg je een paar eenvoudige stappen. Belangrijk is, neem de tijd. Er is geen reden om snel te handelen. Misschien vind je het fijn om eerst nog even alleen of samen met je familie of anderen, bij je dierbare te zijn. Volg je hart en neem de tijd die je nodig hebt.


Stap 1. Neem contact op met de huisarts of de dienstdoende arts

Allereerst dient de huisarts of de dienstdoende arts te worden gebeld. Deze zal het overlijden officieel vaststellen en stelt een verklaring van overlijden op. Met deze verklaring kan later aangifte van overlijden worden gedaan bij de gemeente. Deze documenten kun je bewaren en later aan ons geven. Als je dierbare in een ziekenhuis of een zorgcentrum is overleden, hoef je de arts niet zelf te bellen, dit wordt door het personeel voor je gedaan.

Stap 2. Bel Mariska van Vliet Uitvaartzorg: 06 - 49 650 659

Onze mensen zijn via deze telefoonnummers dag en nacht bereikbaar. In de meeste gevallen zal Mariska zelf de telefoon opnemen, maar dit kan ook door een assistent of een waarnemer worden gedaan. We plannen direct een moment waarop we elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens dit overleg bespreken we wat je wensen zijn voor de verzorging en de opbaring van de overledene. In alle rust bespreken we ook de wensen voor het afscheid en de uitvaart.

Misschien kun je alvast nadenken over de kleding van je dierbare. Ook is het goed om de verwarming in de kamer al wat lager te zetten. Mocht de overledene op bed liggen, probeer dan een eventueel dekbed of deken weg te halen en te vervangen door een laken.

Stap 3. Is er een uitvaartverzekering?

Nadat we contact hebben gehad kun je misschien alvast kijken of er een uitvaartverzekering is. Zo ja, dan kun je deze gegevens apart leggen en aan ons geven wanneer we elkaar ontmoeten. Ook een eventueel trouwboekje en het legitimatiebewijs is alvast handig om klaar te leggen.

Als je binnenkort een overlijden verwacht.

Wanneer je weet dat je dierbare binnenkort komt te overlijden, dan kan het heel fijn zijn om je wensen rondom de uitvaart alvast met ons te bespreken. Dit geldt ook in het geval je zelf degene bent die binnenkort komt te overlijden. Misschien wil je alleen kennismaken, misschien stelt het je gerust wanneer de gehele uitvaart tot in detail is geregeld. We komen graag naar je toe om de mogelijkheden te bespreken. Ook daarvoor nemen we vanzelfsprekend alle tijd. Alle afspraken die we maken leggen we voor je vast. Dit wordt een voorgesprek of voorregeling genoemd. 

Liever een bericht achterlaten?

Vul hier je gegevens in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.