Blog: 'Wat kost dat nou, een uitvaart?'

Deze vraag houdt veel mensen bezig. De uitvaartverzorger geeft er niet altijd direct antwoord op. Waarom, het is toch geen geheim?

Zeker niet, maar het antwoord is niet eenvoudig. Nu de uitvaart persoonlijker wordt en er meer aanbieders komen van diensten en producten, worden de verschillen groter. Neem de kist. Er zijn er van € 400, maar ook van € 3.000. Ook de hoogte van de grafrechten kan nogal verschillen van begraafplaats tot begraafplaats. Een crematie is meestal goedkoper.

Een ander voorbeeld: soms wordt een overledene twee keer vervoerd: op de dag van overlijden en op de dag van de uitvaart. Maar stel dat je thuis overlijdt en thuis opgebaard wordt en dat men te voet naar de begraafplaats komt, dan is er geen vervoer nodig. Dat scheelt al gauw € 500. De koffie of borrel achteraf maakt ook veel verschil. Het scheelt zomaar € 1.000 of je met een dertigtal mensen na afloop thuis samenkomt of dat je een koffietafel organiseert voor 125 personen.

Is er dan echt niets over te zeggen?

Zeker wel. Heel grof geschat wordt gezegd dat een crematie tussen de € 6.000 en de € 8.000 kost en een begrafenis tussen de € 7.000 en de
€ 10.000. Om het preciezer te zeggen, is nodig te weten wat je wensen zijn. Daarom ga ik hier regelmatig met mensen over in gesprek. Op basis daarvan werk ik vrijblijvend een voorstel uit dat inzicht geeft in de wensen én de kosten.

Waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk om te weten of je het kunt betalen, wanneer het zover is. Steeds meer senioren willen dit bedrag graag alvast opzij zetten, zodat zij daar hun kinderen niet mee belasten wanneer het zover is. Dat geeft rust.

Wanneer het onderwerp je bezig houdt, ga erover in gesprek met de uitvaartverzorger. Praat met meerdere mensen, dat geeft inzicht in de verschillen in kosten, maar belangrijker, je leert de uitvaartverzorger kennen. Dan weet je dat jouw uitvaart niet alleen qua kosten, maar ook qua werkwijze in goede handen is.

Mariska van Vliet

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op.