Blog: 'De uitvaartverzekering: mag ik zelf een uitvaartverzorger kiezen?'

Ja, je bent altijd vrij zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Ook wanneer je verzekerd bent bij de bekende grote verzekeraars. Dat is alvast goed om te weten. Het kan wel zijn dat de verzekeraar daar voorwaarden aan stelt.

Er zijn twee soorten verzekeringen, een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij de naturaverzekering zijn concrete diensten en producten verzekerd, denk aan een basiskist, 75 rouwbrieven, 150 prentjes, het rouwvervoer, de verzorging van de overledene, enz. Wil je een bijvoorbeeld een andere kist dan die uit jouw pakket, of meer rouwkaarten, of prentjes, dan betaal je het verschil bij. Bij een kapitaalverzekering is een vast bedrag verzekerd, dat je naar eigen inzicht kunt besteden. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Een persoonlijke uitvaart

Nu de uitvaart steeds persoonlijker wordt, willen nabestaanden ook vaker zelf een uitvaartverzorger uitkiezen. Dat kan dus, maar de verzekeraar kan daar voorwaarden aan stellen.

Een voorbeeld

Stel, je hebt een naturaverzekering met een verzekeringspakket ter waarde van € 5.000. De verzekeraar koopt daar producten en diensten op in en legt deze op voorraad. Wanneer je vervolgens een andere uitvaartonderneming kiest, krijg je geen € 5.000 uitgekeerd, maar ‘slechts’ een deel daarvan. Het lijkt alsof je daarmee 'geld weggooit’, maar toch hoeft dat niet zo te zijn. In jouw pakket zitten namelijk ook vaak producten en diensten die je niet nodig hebt. Neem als voorbeeld het vervoer van de plek van overlijden naar de plek van opbaring, we noemen dat 'overbrengen'. Wanneer je thuis overlijdt en je wilt ook thuis worden opgebaard, dan heb je deze dienst niet nodig. Je krijgt dat geld (meestal) niet terug en kunt het ook niet ergens anders aan besteden.  Andersom, heb je 100 rouwkaarten verzekerd en je wilt er 200, dan betaal je bij. Ook belangrijk, het kan zomaar zijn dat de uitvaartverzorger van jouw keuze producten en diensten juist goedkoper levert dan de verzekeraar.

Wat is wijsheid?

Allereerst, ga na welke verzekeringsvorm je hebt, natura of kapitaal? Het is belangrijk om jouw verzekeringspakket goed te vergelijken met je uitvaartwensen. De uitvaartverzorger kan daarbij helpen. De uitkomst kan zijn dat je bij de uitvaartverzorger van jouw keuze goedkoper uit bent dan wanneer je de uitvaart laat verzorgen door de verzekeraar.  Maar het kan ook zijn dat je (een beetje) moet bijbetalen. Dan is de vraag: heb je dat ervoor over en is de uitvaartverzorger van jouw keuze je dat waard? Bij welke uitvaartverzorger heb je het beste gevoel? De keuze is aan jou.

Mariska van Vliet

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op.