Blog: 'De uitvaartverzekering: mag ik zelf een uitvaartverzorger kiezen?'

Ja, u bent altijd vrij zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Ook wanneer u verzekerd bent bij de bekende grote verzekeraars. Dat is alvast goed om te weten. Het kan wel zijn dat de verzekeraar daar voorwaarden aan stelt.

Er zijn twee soorten verzekeringen, een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij de naturaverzekering zijn concrete diensten en producten verzekerd, denk aan een basiskist, 75 rouwbrieven, 150 prentjes, het rouwvervoer, de verzorging van de overledene, enz. Wilt u een bijvoorbeeld een andere kist dan die uit uw pakket, of meer rouwkaarten, of prentjes, dan betaalt u het verschil bij. Bij een kapitaalverzekering is een vast bedrag verzekerd, dat u naar eigen inzicht kunt besteden. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Een persoonlijke uitvaart

Nu de uitvaart steeds persoonlijker wordt, willen nabestaanden ook vaker zelf een uitvaartverzorger uitkiezen. Dat kan dus, maar de verzekeraar kan daar voorwaarden aan stellen.

Een voorbeeld

Stel, u hebt een naturaverzekering met een verzekeringspakket ter waarde van € 5.000. De verzekeraar koopt daar producten en diensten op in. en legt deze op voorraad. Wanneer u vervolgens een andere uitvaartonderneming kiest, krijgt u geen € 5.000 uitgekeerd, maar ‘slechts’ een deel daarvan. Het lijkt alsof u daarmee 'geld weggooit’, toch hoeft dat niet zo te zijn. In uw pakket zitten namelijk ook vaak producten en diensten die u niet nodig hebt. Neem als voorbeeld het vervoer van de plek van overlijden naar de plek van opbaring, we noemen dat 'overbrengen'. Wanneer u thuis overlijdt en u wilt ook thuis worden opgebaard, dan heeft u deze dienst niet nodig. U krijgt dat geld (meestal) niet terug, en kunt het ook niet ergens anders aan besteden.  Andersom, hebt u 100 rouwkaarten verzekerd en u wilt er 200, dan betaalt u bij. Ook belangrijk, het kan zomaar zijn dat de uitvaartverzorger van uw keuze producten en diensten juist goedkoper levert dan de verzekeraar.

Wat is wijsheid?

Allereerst, ga na welke verzekeringsvorm u hebt, natura of kapitaal? Het is belangrijk om uw verzekeringspakket goed te vergelijken met uw uitvaartwensen. De uitvaartverzorger kan daarbij helpen. De uitkomst kan zijn dat u bij de uitvaartverzorger van uw keuze goedkoper uit bent dan wanneer u de uitvaart laat verzorgen door de verzekeraar.  Maar het kan ook zijn dat u (een beetje) moet bijbetalen. Dan is de vraag: hebt u dat ervoor over en is de uitvaartverzorger van uw keuze u dat waard? Bij welke uitvaartverzorger hebt u het beste gevoel? De keuze is aan u.

Mariska van Vliet

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op.