Wanneer jijzelf of een dierbare ervoor kiest om gecremeerd te worden, is de volgende keuze om te maken wat er met de as moet gebeuren. Het crematorium en de uitvaartverzorger kunnen je bijstaan in het maken van de keuze. Voor veel mensen is dit een prettige gedachte, omdat het een moeilijke keuze is. Op deze pagina gaan we verder in op het proces van kiezen en geven we advies waar we kunnen.

Wat doet het crematorium met de as?

Na de crematie blijft de as een maand in het crematorium voordat deze opgehaald kan worden. Het crematorium stuurt vervolgens een brief waarin verscheidene mogelijkheden qua asbestemming aangeboden worden. Zo bieden veel crematoria aan om de as voor jou uit te strooien. Ook is er een mogelijkheid om de as een bepaalde periode kosteloos bij het crematorium te laten staan. Dit is vaak voor een half jaar en daarna kan de as nog in het crematorium blijven, maar voor een vergoeding. Bij crematoria wordt de as in een urn of strooibus geplaatst en bij vele crematoria is deze strooibus biologisch afbreekbaar. Deze is dan geschikt om makkelijk mee te strooien én ook geschikt om te begraven. Echter niet bij alle crematoria zijn de strooibussen biologisch afbreekbaar. Is dit dus iets wat je graag zou willen, dan moet je het even controleren bij het crematorium.

Wil je zelf de as ophalen?

Er zijn families die niet kunnen wachten tot zij de as kunnen ophalen, omdat zij deze graag thuis willen hebben. Daarentegen zijn er ook families die dit een ontzettend moeilijk idee vinden. In dit geval kun je ook aan de uitvaartverzorger vragen of zij het voor je willen doen. Bij Mariska van Vliet Uitvaartzorg bieden we deze service ook aan en kunnen we de as bij jou thuis brengen.

Hoe moet je de asbestemming kiezen?

Het belangrijkste bij het kiezen van een asbestemming is om er de tijd voor te nemen. Er is geen verplichting om binnen een bepaalde tijd te kiezen. Je kunt dus de as thuis of in het crematorium bewaren totdat je beslissing gemaakt hebt. Wij raden aan om zelfs als je bedacht hebt wat je met de as wilt doen, nog even een tijdje te wachten. Blijf je het gevoel hebben dat je de juiste keus gemaakt hebt, dan kun je deze uitvoeren. Verder zijn er veel mensen die voor cremeren kiezen omdat ze weten dat de overledene dit wilde. Zij komen dan thuis met een urn te zitten en het gevoel dat ze geen plek hebben om te bezoeken. Later willen zij dan toch de urn begraven. Zo hebben ze toch nog een plekje waar ze voor kunnen zorgen.

Rekening houden met de wensen van de overledene

Uiteraard kan ook de overledene zelf bepaalde wensen gehad hebben voor zijn of haar asbestemming. Desondanks kan het voorkomen dat er nabestaanden zijn wie zich ongelukkig voelen door de wensen van de overledene en die zichzelf bijna moeten dwingen om diens wensen uit te voeren. De wensen toch uitvoeren daarnaast voor spijt zorgen bij de nabestaanden. Bijvoorbeeld wanneer de overledene graag uitgestrooid wilde worden in de natuur, maar de nabestaanden graag een vaste gedenkplek hadden gehad. Daarom raden wij aan hier goed over na te denken en het er ook met uw dierbaren over te hebben. Het kan goed zijn dat de overledene er toch vrede mee zou hebben wanneer zijn of haar nabestaanden een andere asbestemming kiezen omdat dit hen gelukkig maakt.

Verschillende wensen en meerdere asbestemmingen

Nog een belangrijk punt is dat je van het crematorium een best grote hoeveelheid as meekrijgt, maar dat al deze as niet samen hoeft te blijven. Je kunt er dus ook voor kiezen om de as op verschillende plekken uit te strooien en/of voor verschillende asbestemmingen kiezen. Zo kun je een deel uitstrooien, een deel in een urn thuis houden en een deel begraven. Wat hier fijn aan kan zijn, is dat meerdere mensen de as op die manier een plekje kunnen geven. Natuurlijk is dit niet voor iedereen een prettig idee en zijn er mensen die liever de as bij elkaar houden. Het gaat erom dat je kiest voor een asbestemming waar jij je en je dierbaren zich prettig bij voelen - en dat jij/jullie de tijd nemen om deze keuze te maken.